Cazul Navalnîi: Germania dă Rusiei un ultimatum de câteva zile

Cazul Navalnîi: Germania dă Rusiei un ultimatum de câteva zile

Germania, care deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE, a sporit duminică presiunea asupra Rusiei, ameninţând cu sancţiuni în lipsa unui răspuns în următoarele zile cu privire la aparenta otrăvire a principalului critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi.

"Stabilirea de ultimatumuri nu ajută pe nimeni, însă dacă în următoarele zile partea rusă nu contribuie la clarificarea celor întâmplate, atunci va trebui să discutăm despre un răspuns cu partenerii noştri", a declarat ministrul de externe german Heiko Maas cotidianului Bild.

Angela Merkel confirmă otrăvirea lui Navalnîi: Scopul a fost să-l reducă la tăcere

Şeful diplomaţiei germane a adăugat că, în cazul în care se va decide impunerea de sancţiuni, ele vor trebui să fie ţintite. În plus, nu a exclus cu totul un impact asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Cazul Navalnîi

Principalul oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi este în prezent internat într-un spital din Berlin, deoarece - potrivit guvernului cancelarului Angela Merkel - a fost "fără nicio îndoială" otrăvit în Rusia în timpul unui turneu electoral cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Germania anunță că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok

Berlinul şi alte ţări occidentale au cerut Moscovei în repetate rânduri să facă lumină în acest caz, însă ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat săptămâna aceasta că acuzaţiile de asasinat trebuie primite cu "o bună doză de scepticism" şi a cerut Berlinului să vină cu dovezi.

NATO condamnă otrăvirea lui Navalnîi și cere socoteală Rusiei: O ameninţare la pacea şi securitatea internaţionale

Omologul său german a dat vina pe statul rus pentru otrăvirea lui Navalnîi, o premieră pentru Berlin, comentează AFP.

"Există mai multe indicii în acest sens, este motivul pentru care partea rusă trebuie acum să reacţioneze. Substanţa letală cu care Navalnîi a fost otrăvit s-a aflat în trecut în posesia autorităţilor ruse, doar un mic număr de persoane are acces la Noviciok şi această otravă a mai fost folosită de serviciile ruse în atacul împotriva fostului agent (rus) Serghei Skripal" în Marea Britanie, a avertizat Maas.

"În orice caz, sper ca ruşii să nu ne constrângă să ne schimbăm poziţia în privinţa Nord Stream", a mai spus ministrul german, făcând totodată apel la o bună evaluare a consecinţelor unei eventuale anulări a acestui proiect.

Cinica afacere cu sănătatea lui Alexei Navalnîi


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇