NATO condamnă otrăvirea lui Navalnîi și cere socoteală Rusiei: O ameninţare la pacea şi securitatea internaţionale

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat miercuri otrăvirea „şocantă” a opozantului rus Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok şi a cerut Rusiei o anchetă transparentă, relatează AFP.

„Guvernul german a anunţat că Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent neurotoxic de tip Noviciok. Este şocant şi condamn acest lucru fără apel”, a precizat Stoltenberg într-un comunicat.

Analizele efectuate de un laborator al armatei germane au descoperit "probe fără echivoc" că opozantul rus a fost victima unei otrăviri "cu un agent neurotoxic de tip Noviciok", potrivit guvernului german.

ADVERTISING

Ce este Noviciok și cum ucide arma chimică produsă în Rusia, cu care a fost otrăvit și principalul oponent al lui Putin

Noviciokul, puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică, a fost utilizat împotriva fostului agent dublu Serghei Skripal în 2018 pe teritoriul britanic. Afacerea a provocat o criză diplomatică între Londra şi Moscova.

"Utilizarea unui agent neurotoxic de nivel militar face să fie şi mai urgent ca autorităţile ruse să efectueze o investigaţie deplină şi transparentă", a mai afirmat el, insistând ca cei responsabili să fie traşi la răspundere.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Ne vom consulta cu Germania şi cu toţi aliaţii asupra implicaţiilor acestor descoperiri. NATO priveşte orice utilizare a armelor chimice drept o ameninţare la pacea şi securitatea internaţionale", a adăugat Stoltenberg.

Principalul opozant al lui Vladimir Putin şi autor al unor materiale care denunţă corupţia elitelor ruseşti care sunt larg distribuite pe reţelele sociale, Aleksei Navalnîi a fost transferat la sfârşitul lui august dintr-un spital din Siberia într-unul din Berlin.

ADVERTISING

Merkel cere o reacție NATO după otrăvirea lui Navalnîi în Rusia: Scopul a fost să-l reducă la tăcere


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇