Ce este Noviciok și cum ucide arma chimică produsă în Rusia, cu care a fost otrăvit și principalul oponent al lui Putin

Ce este Noviciok și cum ucide arma chimică produsă în Rusia, cu care a fost otrăvit și principalul oponent al lui Putin

Noviciok, agentul chimic despre care Germania spune că a fost folosit pentru a-l otrăvi pe Aleksei Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, aflat în comă într-un spital din Berlin, a fost dezvoltat în Uniunea Sovietică în anii 1970 şi 1980, relatează Reuters.

Numele Noviciok înseamnă „nou venit”. Este utilizat pentru o familie de agenţi, care afectează sistemul nervos, foarte toxici, cu o compoziţie uşor diferită de gazele otrăvitoare mai cunoscute VX şi sarin.

Germania anunță că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok

ADVERTISING

Se crede că agenţii Noviciok sunt de cinci până la zece ori mai letali decât aceste substanţe, deşi nu există utilizări cunoscute înainte de 2018, când Noviciok a fost utilizat pentru otrăvirea unui fost spion rus şi a fiicei acestuia.

Moscova nu a declarat niciodată Noviciok sau ingredientele sale către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) din Haga.

Trasformarea în armă a oricărei substanţe chimice este interzisă în temeiul Convenţiei privind armele chimice din 1997, a cărei semnătară este și Rusia.

ADVERTISING

Merkel cere o reacție NATO după otrăvirea lui Navalnîi în Rusia: Scopul a fost să-l reducă la tăcere

În noiembrie 2019, membrii OPCW au fost de acord să extindă lista substanţelor chimice interzise pentru a include agenţii Noviciok. Această interdicţie a intrat în vigoare pe 7 iunie 2020.

Noviciok a fost realizat cu produse agrochimice, astfel încât producţia sa să poată fi ascunsă mai uşor, potrivit expertului american în arme chimice Amy Smithson.

Substanţa chimică „determină încetinirea inimii şi restricţionarea căilor respiratorii, ducând la moarte prin asfixiere”, potrivit profesorului Gary Stephens, expert în farmacologie la Universitatea din Reading.

ADVERTISING

Marea Britanie spune că Rusia a folosit Noviciok pentru a-l otrăvi pe fostul spion Sergei Skripal şi pe fiica acestuia, Yulia, în oraşul britanic Salisbury în urmă cu doi ani. Rusia a negat în repetate rânduri orice implicare în atac.

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Novichok, a declarat miercuri guvernul german.

NATO şi Londra cer o anchetă completă şi transparentă în cazul Navalnîi: Otrăvirea lui a șocat lumea


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇