Angela Merkel confirmă otrăvirea lui Navalnîi: Scopul a fost să-l reducă la tăcere

Angela Merkel confirmă otrăvirea lui Navalnîi: Scopul a fost să-l reducă la tăcere

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost victima unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok, a confirmat miercuri seară cancelarul german Angela Merkel, adăugând că Rusia va trebui să răspundă la ”întrebări dificile” legate de acest atac, potrivit Reuters şi DPA.

”Este o informaţie tulburătoare despre tentativa de asasinare prin otrăvire a unei figuri principale a opoziţiei ruse”, a declarat Merkel. ”Scopul a fost să-l reducă la tăcere şi condamn cu tărie aceasta în numele guvernului german”, a adăugat ea, după ce purtătorul său de cuvânt anunţase anterior că analizele toxicologice de sânge efectuate în cadrul unui laborator militar german au relevat ”dovezi fără echivoc” că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok.

Ambasadorul rus a fost convocat la MAE german şi i s-au comunicat rezultatele acestor analize. Acum Germania aşteaptă explicaţii din partea Rusiei, a mai afirmat Merkel.

ADVERTISING

Merkel cere Rusiei să investigheze suspiciunile de otrăvire a lui Navalnîi: Cei responsabili trebuie traşi la răspundere

Ea a menţionat de asemenea că Berlinul va contacta în această chestiune Organizaţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), precum şi partenerii europeni şi aliaţii din cadrul NATO, cu care ''va discuta un răspuns comun adecvat'', dat fiind că este vorba despre un atac la adresa ''drepturilor şi valorilor fundamentale''.

Lui Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui Vladimir Putin şi autor al unor articole care denunţă corupţie elitelor ruse, i s-a făcut rău cu două săptămâni în urmă în timp ce era la bordul unui avion cu care călătorea între Tomsk şi Moscova.

ADVERTISING

NATO şi Londra cer o anchetă completă şi transparentă în cazul Navalnîi: Otrăvirea lui a șocat lumea

Susţinătorii săi cred că i-a fost pusă otravă într-un ceai pe care l-a băut pe aeroport. Aflat în comă, el a fost transferat apoi în spitalul Charite din Berlin. Potrivit spitalului, el este în continuare în stare gravă, dar în curs de ameliorare.

Tot cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok au fost otrăviţi în urmă cu doi ani în Marea Britanie fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia. Ei au supravieţuit, dar un cetăţean britanic care a intrat în contact cu respectiva substanţă a murit.

ADVERTISING

Opozantul lui Putin Aleksei Navalnîi a ajuns în stare gravă la spital. I s-ar fi pus otravă în ceai


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇