Opozantul lui Putin Aleksei Navalnîi a ajuns în stare gravă la spital. I s-ar fi pus otravă în ceai

Opozantul lui Putin Aleksei Navalnîi a ajuns în stare gravă la spital. I s-ar fi pus otravă în ceai

Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi a fost internat joi într-un spital din Siberia, cu simptome a ceea ce purtătoarea sa de cuvânt califică drept „otrăvire”, după ce avionul în care se afla acesta a aterizat de urgenţă.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, este inconştient şi internat la terapie intensivă, după ce a început să se simtă rău în timpul zborului de întoarcere spre capitala rusă Moscova din oraşul siberian Tomsk, a precizat purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmuş.

ADVERTISING

După ce avionul a aterizat la Omsk, Navalnîi a fost dus la spital cu suspiciunea de otrăvire.

"Presupunem că Aleksei (Navalnîi) a fost otrăvit cu ceva ce a fost pus în ceaiul său. Aceasta este singura băutură pe care el a consumat-o în această dimineaţă", a subliniat ea, informează Reuters.

Iarmuş a făcut o paralelă cu un incident de anul trecut, în timpul căruia Navalnîi a manifestat o reacţie alergică acută care, potrivit medicilor, ar fi putut fi cauzată de o otrăvire cu o substanţă chimică necunoscută.

ADVERTISING

Informația a fost ulterior confirmată pentru agenția de presă TASS de medicul-șef din spitalul din Omsk (Siberia), unde a fost dus Navalnîi. Medicul a spus că starea sa e gravă, însă s-a abținut în a discuta cauzele.

Închis pentru proteste, împiedicat să candideze

Navalnîi, avocat şi activist anticorupţie, a stat de mai multe ori la închisoare în ultimii ani pentru organizarea de proteste anti-Kremlin.

ADVERTISING

În 2017, el chiar a fost împiedicat să candideze după ce i-a fost deschis un dosar pentru deturnare de fonduri.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că pedepsele cu detenţia aplicate de Rusia împotriva lui Navalnîi în 2012 şi 2014 au fost motivate politic şi au încălcat drepturile sale. Decizia este contestată de Moscova.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇