Rusia amenință România, din cauza militarilor americani care vor veni la noi în țară: Cântăriți minuţios toate riscurile şi gândiți-vă serios la consecinţe

Rusia amenință România, din cauza militarilor americani care vor veni la noi în țară: Cântăriți minuţios toate riscurile şi gândiți-vă serios la consecinţe

MAE al Rusiei denunţă planurile SUA de desfăşurare a unui număr suplimentar de militari americani în România, chiar dacă prin rotaţie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a criticat planurile SUA privind desfăşurarea în România a unei părţi din unităţile militare americane retrase din Germania.

Ea consideră că aceste planuri, la fel ca decizia Pentagonului de a-şi spori prezenţa militară în Polonia şi în ţările baltice, se înscriu în strategia NATO de creare a unui ''arc de tensiune'' la graniţele de vest ale Federaţiei Ruse, potrivit Agerpres.

ADVERTISING

''Washingtonul nu ascunde că aceste măsuri fac parte din eforturile de consolidare a aşa-numitei 'axe nord-sud' de la Marea Baltică până la Marea Neagră, destinată să devină linie de 'descurajare' a Rusiei. România este considerată în cadrul acestui plan drept cap de pod cheie pentru proiectarea forţei în regiunea Mării Negre'', a menţionat Zaharova.

Potrivit oficialului, se vede clar tendinţa de sporire sistematică a grupării de forţe SUA-NATO în aşa-numita zonă ”de lângă frontieră”, ceea ce în terminologia Alianţei înseamnă graniţele vestice ale Rusiei.

ADVERTISING

Zaharova a ținut să sublinieze că ”este clar că astfel de tentative provocatoare nu vor rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei”.

Acest fapt ar trebui luat în considerare şi în capitalele acelor ţări din Europa de Est, care zi şi noapte se gândesc ce ar mai putea să inventeze în materie de rusofobie, invitând pe teritoriul lor soldaţi americani. Le sfătuim să cântărească minuţios toate riscurile şi să se gândească serios la consecinţe'', a avertizat oficialul rus.

Replica Ministerului român de Externe

În replică, Ministerul Afacerilor Externe respinge categoric alegațiile și amenințările formulate de purtătorul de cuvânt al MAE rus, pe care le consideră total neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaționale și al dezvoltării pașnice a relațiilor internaționale.

ADVERTISING

”MAE reiterează că procesul aliat de consolidare a securității în regiunea Mării Negre este parte a răspunsului legitim și conform dreptului internațional la intensificarea provocărilor la adresa securității euro-atlantice după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și aprofundarea de către Federația Rusă a eforturilor de militarizare a bazinului Mării Negre.

În repetate rânduri, atât NATO, cât și aliații au evidențiat clar că măsurile adoptate în acest scop sunt pur defensive și conforme cu angajamentele internaționale, pe care Alianța Nord-Atlantică le respectă strict”, se arată într-un comunicat al MAE.

În același timp, spune Ministerul de Externe, Actul Fondator NATO-Rusia, invocat de partea rusă, se referă în Capitolul I, intitulat Principii, la respectul pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor statelor, precum și la dreptul acestora de a alege mijloacele în vederea asigurării propriei securităţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇