SUA acuză Rusia că vânează agenți străini în presă pentru a închide Vocea Americii şi Radio Europa Liberă

SUA acuză Rusia că vânează agenți străini în presă pentru a închide Vocea Americii şi Radio Europa Liberă

Statele Unite sunt profund îngrijorate de o propunere legislativă a autorităţilor din Rusia care ar afecta independenţa mai multor publicaţii, printre care Vocea Americii şi Radio Europa Liberă, potrivit unei poziţii exprimate luni de Mike Pompeo, secretarul de stat american.

Propunerea legislativă vizează entităţile media din Rusia finanţate de Agency for Global Media (USAGM), din Statele Unite. 

"Pentru mai mult de 70 de ani, Voice of America (VOA) şi Radio Free Europe/ Radio Liberty (RFE/RL) au fost o sursă importantă de ştiri independente şi de informaţie pentru oamenii dun Rusia", spune Pompeo. 

ADVERTISING

Decretul va pune noi presiuni care vor afecta pe viitor posibilitatea ca Vocea Americii şi Radio Europa Liberă să poată funcţiona în Rusia, accentuând şi mai mult restricţiile pe care aceste instituţii le întâmpină, potrivit declaraţiei secretarului americna de stat. 

"Rămânem îngrijoraţi de presiunile continue asupra presei independente din Rusia şi solicităm acestei ţări să respecte obligaţiile internaţionale pe care şi le-a asumat şi prevederile OSCE cu privire la libertatea de exprimare. Solicităm guvernului rus să reevalueze aceste demersuri, care în final vor afecta relaţiile bilaterale", a adăugat Pompeo. 

ADVERTISING

Reacţia Departamentului de Stat al SUA vine după ce guvernul de la Moscova a emis un proiect de act normativ în domeniul mass-media prin care pune o ştampilă de "agenţi străini" mai multor publicaţii finanţate de americani. 

Pentru prima dată din 1989, agresivitatea Rusiei e o preocupare majoră de securitate pentru România

Un grup de hackeri susținut de Rusia vrea să fure cercetările privind vaccinurile împotriva Covid-19

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇