Putin, luat prin surprindere de protestele din Belarus. Salvarea lui Lukașenko poate declanșa o criză în Rusia

Putin, luat prin surprindere de protestele din Belarus. Salvarea lui Lukașenko poate declanșa o criză în Rusia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Trei evenimente petrecute luni, 17 august, arată că regimul politic din Belarus dă semne de slăbiciune.

Aflat într-o adevărată ofensivă pentru a cuceri sufletele și mințile bielorușilor, Aleksandr Lukașenko a pornit într-un turneu pe platformele industriale pentru a stopa spirala contestării sale.

Trei evenimente care arată că Lukașenko se prăbușește

1. La primele ore ale dimineții, angajații televiziunii publice din Minsk au intrat în grevă. 

Angajații televiziunii publice din Belarus au intrat în grevă. Așa arăta studioul postului TV luni dimineața, gol și cu muzică pe fundal – Sursa: @belanova, YouTube

Pierderea controlului asupra principalului canal oficial de transmitere a informațiilor înseamnă începutul sfârșitului pentru orice dictator. 

Închiderea televiziunii publice arată că întregul sistem de putere din Belarus se află în derivă.

Televiziunea publică transmite începând cu primele ore ale dimineții o scenă cu birouri goale, iar pe fundal se aude muzică.

Mafia lui Ceaușescu și războiul de capturare a statului după ’89. Rechinii au scăpat în acvariul cu peştişori. Unde au ajuns banii lui Ceaușescu? Interviu

ADVERTISING

2. Un al doilea eveniment care arată implozia regimului dictatorial este contestarea directă a lui Lukașenko la un miting organizat într-o uzină. 

Alexandr Lukașenko, contestat la un miting popular
Alexandr Lukașenko, huiduit și fluierat în timpul unui discurs, pleacă furios de pe podium - Sursa: Nexta, YouTube

Pentru prima dată în 26 de ani, acesta e huiduit și fluierat de către cei aflați în public. Lukașenko a fost șocat de întâmplare, dar a continuat să le facă promisiuni muncitorilor.

Această întâmplare arată că frica oamenilor în fața sistemului represiv nu mai funcționează.

Belarus - victoria învinșilor. „Mica Revoluție a Doamnelor”. Și de ce ne interesează atât de puțin țările apropiate

3. Practic, greva generală a cuprins întreaga țară. Dacă vineri au fost câteva mii de muncitori care au anunțat că întrerup lucrul, luni aproape toată țara s-a oprit. 

Belarus, tot mai mulți angajați intră în grevă și se alătură protestelor împotriva lui Lukașenko - Sursa: Ruptly, YouTube

E foarte greu pentru orice regim politic să reziste la un asemenea protest. În aceste condiții, e mai mult ca sigur că în Belarus va fi o schimbare majoră în următoarele săptămâni.

Alexandr Lukașenko încearcă să câștige timp și a promis că e de acord să organizeze un referendum pentru modificarea Constituției și alegeri pe baza unei noi legi fundamentale.

Liderii grupurilor politice din PE cer reluarea alegerilor din Belarus: Informaţii credibile arată că Svetlana Tikhanovskaya era câştigătoarea

„Asta se va întâmpla ... Trebuie să adoptăm o nouă constituție - asta v-ați dorit… Trebuie să o adoptați printr-un referendum, deoarece așa a fost aprobată și constituția anterioară.

În conformitate cu această nouă constituție, s-ar putea organiza alegeri - parlamentare, prezidențiale și locale - dacă doriți acest lucru”, a spus Lukașenko la o întâlnire cu muncitorii, după ce aceștia au început să-l huiduie.

Nu e clar dacă această declarație va fi urmată de măsuri concrete.

E foarte dificil să se mai meargă într-o direcție sau alta, atâta timp cât țara e paralizată, iar majoritatea cetățenilor cere plecarea lui Lukașenko și renumărarea voturilor. 

Mai multe organizații neguvernamentale au anunțat că, în urma numărătorii paralele, Svetlana Tikhanovskaya, lidera Opoziției care s-a refugiat în Lituania, ar fi câștigat scrutinul prezidențial.

Vladimir Putin a fost luat prin surprindere

Tot mai multe reacții venite din Rusia anunță faptul că președintele rus a fost luat total prin surprindere de evoluția protestelor din Belarus.

Există informații că vehicule militare rusești trec granița și intră în Belarus, îndreptându-se spre Minsk, dar o intervenție militară în Belarus ar putea fi și începutul unei revolte de proporții în Rusia.

Sociologul Barbu Mateescu, într-o analiză despre situația actuală din Belerus, scrie că Putin vedea Belarus ca “spațiul său fundamental, dar și mai important, dacă se poate, un exemplu.

După cum observă două surse foarte diferite - seriosul Moscow Times și dinamicul blogger Roman Abalin (NFKRZ) - Belarus a fost un reper pentru componentele pro-Putin ale societății ruse.

Țara a fost văzută drept <vecinul bun> (prin contrast cu Ucraina, <vecinul vândut Vestului>), adică tovarășii de drum întru stabilitate și autoritarism… În ultimii ani, în Rusia erau mai multe proteste decât în Belarus.

Teoretic deci Belarus era chiar mai pur în iubirea sa pentru un regim autoritar. Belarus era Rusia la care Rusia visa. Nu numai în Rusia, ci în tot spațiul ex-sovietic există un șoc incomensurabil (după declanșarea protestelor masive).

Dacă s-a putut în Belarus, unde se mai poate? Se pare că nu exista niciun plan la Kremlin. Sau că nu s-a ajuns la un punct critic, care să permită decelarea scenariilor”.

USR propune Parlamentului de la București să adopte o declaraţie prin care să condamne violențele din Belarus

Putin, de cinci săptămâni, nu mai controlează regiunea Khabarovsk

Cu toată surpriza provocată de răspândirea protestelor, până la urmă, Putin e un dictator și va lupta pentru supraviețuirea sa, deși situația pare tot mai dificilă din cauza faptului că o intervenție militară în Belarus, mai mult ca sigur, susțin mai mulți comentatori, va aprinde flacăra revoltelor și în Rusia.

Să nu uităm că din 9 iulie mii de oameni din regiunea Khabarovsk protestează la adresa lui Putin care l-a arestat pe guvernatorul regiunii, acuzându-l de corupție. 

Poliția și forțele speciale din regiune au pactizat cu manifestanții, iar Moscova a pierdut controlul în partea de sud-est a țării, la granița cu China.

O intervenție brutală în Belarus va accelera protestele, existând posibilitatea ca mai multe regiuni să se revolte împotriva conducerii centrale.

Revoluția din Belarus. Ce va face Putin? Lukașenko a sunat la Moscova, protestele continuă

"Nu sunt de acord cu Guvernul, acesta este un guvern criminal. Ei jefuiesc orașele noastre, regiunile noastre", a declarat un protestatar, citat de Vocea Americii. "Sunt împotriva Moscovei. Tot răul vine de la Kremlin”, a mai spus el.

De asemenea, au existat mai multe gesturi de solidaritate ale locuitorilor din Moscova cu protestatarii din Minsk - galeria echipei de fotbal CSK Moscova a strigat lozinci de susținere pentru manifestanți, la ambasada Belarus din Moscova au fost sute de oameni pentru a protesta la adresa reprimării brutale a manifestațiilor din Minsk.

O intervenție în Belarus reprezintă un mare risc pentru Vladimir Putin.

Cel mai probabil, va trimite forțe militare care să păzească simbolurile puterii, susținându-l tacit pe Lukașenko. Dar în acest fel, există posibilitatea ca Putin să devină la fel de vulnerabil în Rusia precum Lukașenko în Belarus.

Strategia de a câștiga timp se va baza pe negocierile de organizare a unui referendum constituțional despre care a vorbit Lukașenko. Uneori, “timpul nu mai are răbdare”, a scris un important prozator român. 

Citește mai multe articole despre evenimentele din Belarus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇