Merkel cere Rusiei să investigheze suspiciunile de otrăvire a lui Navalnîi: Cei responsabili trebuie traşi la răspundere

Merkel cere Rusiei să investigheze suspiciunile de otrăvire a lui Navalnîi: Cei responsabili trebuie traşi la răspundere

Cancelarul german Angela Merkel a cerut, luni, Rusiei să investigheze suspiciunile de otrăvire a opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi şi să îi tragă la răspundere pe cei responsabili, după ce medicii au găsit indicii ale unei substanţe toxice în organismul acestuia.

Lui Navalnîi, un critic al preşedintelui Vladimir Putin, i s-a făcut rău într-un avion în Rusia, săptămâna trecută, a fost tratat într-un spital din Siberia, iar sâmbătă a fost transportat în Germania pentru tratament, transmite Reuters.

Kremlinul a anunţat că nu este clar ce a provocat îmbolnăvirea lui Navalnîi şi că testele iniţiale nu au arătat că a fost otrăvit, aşa cum acuză apropiaţii acestuia.

Medicii germani care îl tratează pe Navalnîi la un spital din Berlin au precizat însă luni că analizele medicale au indicat că a fost otrăvit.

”În lumina rolului proeminent jucat de Navalnîi în opoziţia politică din Rusia, autorităţile sunt solicitate să investigheze urgent această crimă, în detaliu, şi să o facă în totală transparenţă”, a afirmat Merkel într-un comunicat comun cu ministrul de Externe Heiko Maas.

”Cei responsabili trebuie identificaţi şi traşi la răspundere”, a adăugat Merkel.

Substanța cu care a fost otrăvit nu e cunoscută

Spitalul Charite din Berlin a anunţat că o echipă de medici l-a examinat în detaliu pe Navalnîi, după sosirea acestuia.

”Dovezile clinice indică otrăvirea cu o substanţă din grupa inhibitorilor de colinesterază”, a anunţat spitalul într-un comunicat.

Substanţa exactă nu este cunoscută, fiind iniţiată o nouă serie de teste cuprinzătoare”, au mai explicat medicii.

Navalnîi a fost un opozant incomod pentru Kremlin de peste 10 ani, expunând ceea ce el a afirmat că este corupţia la nivel înalt şi mobilizând protestatari tineri.

El a fost reţinut în mai multe rânduri pentru organizarea de adunări publice şi demonstraţii şi dat în judecată din cauza investigaţiilor sale de corupţie. Lui Navalnîi i s-a interzis să candideze în alegerile prezidenţiale din 2018.

Navalnîi e păzit în spital

Guvernul german a anunţat anterior că Nvalnîi este păzit în spital din cauza îngrijorărilor pentru siguranţa sa. Rusia nu a reacţionat imediat la declaraţiile germane.

Incidentul ar putea tensiona şi mai mult relaţiile deja dificile dintre Rusia şi vecinii săi din Europa şi NATO, care au acuzat-o în trecut că a organizat atacuri împotriva unor dizidenţi din Europa, acuzaţii respinse de Rusia.

Medicii germani au afirmat luni că Navalnîi este tratat la terapie intensivă şi că rămâne în comă indusă. El se află în stare gravă, dar în prezent nu este în pericol de moarte. Prognosticul său este incert, iar efectele pe termen lung, inclusiv neurologice, nu pot fi excluse.

Inhibitorii de colinesterază sunt un grup de compuşi chimici utilizaţi în produse de la arme chimice şi pesticide şi până la medicamente destinate atenuării simptomelor de Alzheimer şi alte tipuri de demenţă.

Gazele paralizante şi aşa-numita grupă de chimicale ”Novicioc” sunt la rândul lor inhibitori de colinesterază.

Spitalul din Berlin a precizat că Navalnîi este tratat cu antidotul atropină. Este acelaşi medicament utilizat de medicii britanici pentru tratarea lui Serghei Skripal, fost agent dublu rus şi pe fiica acestuia Iulia, care au fost otrăviţi cu un agent neurologic, în 2018, la Salisbury, Anglia.

Kremlinul a negat în repetate rânduri implicarea în acel caz şi în alte incidente de acest fel, considerând acuzaţiile ca fiind provocări anti-ruseşti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇