Rușii nu recunosc că Navalnîi a fost otrăvit: Poate era obosit, stresat, băut

Rușii nu recunosc că Navalnîi a fost otrăvit: Poate era obosit, stresat, băut
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un expert toxicologic rus care a analizat dosarul medical al lui Aleksei Navalnîi a declarat vineri că opozantul ar fi putut fi victima unei probleme de digestie, a abuzului de alcool sau a oboselii, respingând diagnosticul de otrăvire stabilit de Germania, în timp ce Kremlinul susţine că îşi doreşte un dialog cu Berlinul în acest caz, relatează AFP şi Reuters.

„Organismul său nu a reacţionat la otravă, aşa că nu a fost vorba de asta. Este un lucru evident”, a afirmat Aleksandr Sabaev, toxicolog-şef al regiunii Omsk, unde a fost îngrijit opozantul rus la sfârşitul lunii august înainte de a fi transferat în Germania.

Citat de agenţia de presă rusă RIA Novosti, el a adăugat că nu a fost găsită nicio urmă de otrăvire după analiza plămânilor, ficatului şi rinichilor lui Navalnîi.

Medicii ruşi au afirmat că nu au identificat prezenţa unui agent neurotoxic de tip Noviciok, contrar concluziilor autorităţilor germane.

ADVERTISING

Rusia nu vede niciun motiv să fie acuzată de otrăvirea lui Navalnîi

În ceea ce îl priveşte, expertul rus a spus că degradarea subită a stării de sănătate a opozantului rus ar fi putut fi cauzată de "orice factor extern", inclusiv "de simplul fapt că nu a luat micul dejun" sau de probleme de digestie.

"Situaţia a putut fi cauzată nu doar de un regim alimentar, dar poate şi de un abuz de alcool de care noi nu avem cunoştinţă. Ea ar fi putut fi provocată de stres sau de oboseală", a adăugat el.

Ce este Noviciok și cum ucide arma chimică produsă în Rusia, cu care a fost otrăvit și principalul oponent al lui Putin

"Ea ar fi putut fi legată chiar şi de vreme: o perioadă lungă de expunere la soare sau, dimpotrivă, o răcire", a mai spus expertul rus.

Principal opozant al Kremlinului şi militant anticorupţie, Alexei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost spitalizat în Siberia la sfârşitul lui august după ce i s-a făcut rău în avion. El a fost apoi transportat la un spital din Berlin, unde rămâne într-o stare gravă.

Conform guvernului german, analize aprofundate au oferit "probe fără echivoc" că împotriva sa a fost folosit un agent neurotoxic de tip Noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare. Berlinul vrea ca vinovaţii să fie traşi la răspundere.

Rusia nu a deschis până acum o investigaţie şi a spus că nu există dovezi ale unei fapte penale.

ADVERTISING

Angela Merkel confirmă otrăvirea lui Navalnîi: Scopul a fost să-l reducă la tăcere

Vineri, Kremlinul a transmis că îşi doreşte un dialog cu Germania şi că medicii ruşi care l-au tratat iniţial pe Navalnîi au fost mult mai transparenţi decât doctorii germani care îl tratează acum.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Moscova îşi doreşte să afle de la Germania ce substanţă l-a făcut pe Navalnîi să cadă bolnav.

"Potrivit versiunii medicilor noştri, nu a fost vorba de otrăvire. Specialiştii germani au reuşit să stabilească prezenţa unei substanţe otrăvitoare. Contăm pe dialogul cu colegii noştri germani", a spus Peskov.

"Acţiuni de investigare sunt derulate de specialiştii noştri, iar dacă va exista o confirmare a prezenţei unor substanţe otrăvitoare în materialul biologic al pacientului, atunci bineînţeles că vor urma consecinţe penale. Facem apel la toată lumea să se bazeze pe fapte", a adăugat el.

Separat, un tribunal rus a transmis vineri că a respins o plângere înaintată de aliaţi ai lui Navalnîi care acuzau Comisia de Anchetă, care se ocupă de investigarea potenţialelor crime majore, de inacţiune în legătură cu ceea ce ei consideră a fi o tentativă de asasinat.

ADVERTISING

De la NATO la UE, liderii lumii condamnă Rusia după otrăvirea lui Navalnîi: E o crimă! Un act laş şi demn de dispreţ


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇