De la NATO la UE, liderii lumii condamnă Rusia după otrăvirea lui Navalnîi: E o crimă! Un act laş şi demn de dispreţ

De la NATO la UE, liderii lumii condamnă Rusia după otrăvirea lui Navalnîi: E o crimă! Un act laş şi demn de dispreţ

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, otrăvit potrivit Berlinului cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok, a fost victima unui „act laş şi demn de dispreţ”, a denunţat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Este vorba despre un act laş şi demn de dispreţ, încă o dată”, a postat pe Twitter Ursula von der Leyen, referindu-se la utilizarea acestui agent de concepţie sovietică împotriva fostului spion Serghei Skripal în 2018, pe teritoriul Marii Britanii.

"Autorii (acestei otrăviri) trebuie să fie aduşi în justiţie", a cerut ea.

ADVERTISING

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat miercuri otrăvirea "şocantă" a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a cerut Rusiei o anchetă transparentă, relatează AFP.

"Guvernul german a anunţat că Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent neurotoxic de tip Noviciok. Este şocant şi condamn acest lucru fără apel", a precizat Stoltenberg într-un comunicat.

Un mesaj a transmis și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

"Condamn cu fermitate otrăvirea liderului opoziţiei ruse, Navalnîi, cu neurotoxina de tipul Noviciok, după cum arată informaţiile transmise azi de guvernul german. Acest fapt complet inacceptabil trebuie să fie obiectul unei anchete minuţioase şi imparţiale, iar cei vinovaţi trebuie să răspundă în faţa Justiţiei", a scris, miercuri, pe contul său de Twitter, şeful diplomaţiei române.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La rândul său, Italia a calificat acest episod drept ''crimă'', relatează AFP.

''Italia îşi exprimă profunda îngrijorare şi indignare în urma identificării de către autorităţile germane competente a unui agent neurotoxic ca fiind cauza otrăvirii activistului rus Aleksei Navalnîi'', se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe din Italia.

''Aceasta este o crimă pe care o condamnăm cu fermitate şi care face şi mai urgentă necesitatea ca Federaţia Rusă să clarifice cu rapiditate şi transparenţă responsabilităţile în ceea ce s-a întâmplat'', a adăugat ministerul italian.

Ce dovezi au găsit medicii din Germania

Germania are dovezi clare că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin.

ADVERTISING

Analizele toxicologice de sânge efectuate în cadrul unui laborator militar german au relevat ''dovezi fără echivoc'' că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, menţionează purtătorul de cuvânt Steffen Seibert într-o declaraţie transmisă prin e-mail.

''Guvernul federal (german) va informa partenerii săi din UE şi NATO cu privire la rezultatele investigaţiei'' şi ''va discuta cu partenerii un răspuns corespunzător'', se mai menţionează în declaraţie.

''Este un fapt şocant că Aleksei Navalnîi a devenit victima unui atac cu un agent chimic neurotoxic în Rusia. Guvernul federal condamnă acest atac în cei mai puternici termeni'', adaugă Seibert în acelaşi text, cerând totodată Rusiei clarificări urgente asupra acestei otrăviri.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇