Rusia nu vede niciun motiv să fie acuzată de otrăvirea lui Navalnîi

Rusia nu vede niciun motiv să fie acuzată de otrăvirea lui Navalnîi

Kremlinul consideră că nu există ”niciun motiv” ca statul rus să fie acuzat că se află la originea otrăvirii opozantului Aleksei Navalnîi şi îndeamnă Occidentul să se abţină de la orice ”judecată pripită”.

”Nu există niciun motiv să fie acuzat statul rus”, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Moscova este pregătită de ”dialog” cu Berlinul şi europenii în acest dosar, a adăugat el, citat de AFP.

”Nicio substanţă toxică” nu a fost detectată de medicii ruşi în timpul spitalizării iniţiale a lui Navalnîi, în Siberia, la sfârşitul lui august, a insistat Peskov.

Starea lui Navalnîi se ameliorează, anunţă medicii germani. Substanța cu care a fost atacat ar fi de tip militar

”Până acum, noi nu am primit nicio informaţie” din partea Germaniei cu privire la analizele care au stabilit că opozantul a fost otrăvit, a adăugat el.

”Eu nu cred, în general, că otrăvirea acestei persoane ar putea fi în folosul cuiva”, a apreciat el.

”Ne-ar plăcea ca partenerii noştri din Germania şi din alte ţări europene să nu judece pripit”, a insistat Peskov.

Niciun motiv de sancțiuni

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a dat totodată asigurări că nu vede ”niciun motiv” ca Rusiei să i se impună sancţiuni în acest dosar.

Cancelarul german Angela Merkel a exercitat miercuri presiuni asupra Moscovei, să prezinte explicaţii, după ce analize efectuate în Germania au arătat că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic ”de tip noviciok”.

Acest agent neutoroxic a fost folosit împotriva fostului dublu agent Serghei Skripal şi fiicei sale Iulia, în 2018, în Anglia, potrivit autorităţilor britanice, care au dat vina pe statul rus.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇