Rusia spune că Navalnîi ar fi fost otrăvit în Germania și anunță sancțiuni pentru nemți și francezi

Rusia spune că Navalnîi ar fi fost otrăvit în Germania și anunță sancțiuni pentru nemți și francezi

Acuzată de comunitatea internațională pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi, Rusia vine cu propria-i ipoteză, și anume că principalul opozant al lui Vladimir Putin ar fi fost expus la Noviciok în Germania, unde a fost tratat, sau în avionul medical care l-a dus acolo.

Mai mult, Rusia spune, prin vocea ministrului de Extene Serghei Lavrov, că va lua măsuri împotriva Germaniei și Franței pentru că l-ar fi otrăvit pe Navalnîi, informează EuroNews.

ADVERTISING

”De vreme ce sancțiunile europene sunt îndreptate către oficiali din administrația prezidențială rusă, vom răspunde cu aceeași monedă. Măsurile au fost decise și colegii francezi și germani vor fi informați în curand”, a spus Lavrov, într-o conferință de presă susținută joi.

ADVERTISING

El a subliniat că sancțiunile Rusiei vizează ”oficiali francezi și germani din aparatul de conducere”.

Moscova a negat vehement din august încoace orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi, iar linia e menținută în continuare.

”Avem motive să credem că ce i s-a întâmplat (lui Navalnîi - n.red.) în ce privește toxina găsită în corpul lui se putea produce în Germania sau în timpul zborului care l-a transportat la clinica Charité”, a acuzat Lavrov, fără a prezenta nicio dovadă în acest sens.

ADVERTISING

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost spitalizat la 20 august în stare gravă, la Omsk, în Siberia, şi a fost transferat la 22 august la Spitalul Charité, la Berlin. De aici a fost externat la 23 septembrie, după 32 de zile de spitalizare – dintre care 24 în comă.

Germania a conchis că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok.

Citește și analizele SpotMedia.ro privind motivele din spatele otrăvirii lui Alexei Navalnîi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇