Puterea absolută a lui Putin făcută praf de un agent păcălit la telefon. Consecințele discuției dintre Navalnîi și călăul său

Puterea absolută a lui Putin făcută praf de un agent păcălit la telefon. Consecințele discuției dintre Navalnîi și călăul său
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O discuție telefonică de 49 de minute dintre Alexei Navalnîi și agentul care a încercat să-l omoare a șocat opinia publică internațională.

  • Serviciile secrete ruse, din gafă în gafă, au ajuns să fie păcălite la telefon.
  • Alexei Navalnîi a aflat care era planul uciderii sale chiar din gura autorului.
  • Eșecul indică o prăbușire a instituțiilor Rusiei asemănătoare cu cea din 1989.
  • Un expert în securitate susține că Putin folosește FSB în interes personal și de aceea s-a deprofesionalizat.
  • Vladimir Putin, tot mai izolat, încearcă să găsească soluții, asigurându-și imunitate în fața oricăror acuzații viitoare.

Autoritățile ruse au negat că această convorbire a fost reală, dar filmarea în direct a acesteia și prezentarea datelor de identitate a agenților care aveau misiunea să-l otrăvească pe liderul opoziției ruse au creat o criză de încredere în sistemul de putere a lui Vladimir Putin.  

În luna mai 1987, un avion Cessna de mici dimensiuni, pilotat de un cetățean vest-german pe nume Mathias Rust, aterizează în mijlocul Pieții Roșii din Moscova, șocând întreaga lume.

A fost cea mai spectaculoasă penetrare a Cortinei de Fier, granița ermetică și nevăzută care despărțea democrațiile occidentale din vestul Europei de statele comuniste din Est.

ADVERTISING

La vremea respectivă, reușita solitară și senzațională a pilotului din RFG a însemnat și primul semnal clar că KGB s-a prăbușit.

MathiasRustMoscova
Mathias Rust, în portocaliu, lângă avionul său, la scurt timp după ce a aterizat în Piața Roșie din Moscova, 28 mai 1987 - Foto: PRI.org

În data de 21 decembrie, opozantul rus Alexei Navalnîi are o convorbire telefonică de 49 de minute cu agentul FSB care făcut parte din echipa care l-a otrăvit cu neurotoxina Noviciok.

Cât de ușor e de păcălit un agent rus? Îi spui la telefon că suni din partea lui Putin

Pare incredibil, dar folosind datele strânse de echipa de investigatori a site-ului Bellingcat, specializat în anchetarea acțiunilor agenților lui Vladimir Putin, în colaborare cu CNN și voluntarii care lucrează pentru liderul opoziției ruse, aceștia au reușit să afle identitatea membrilor FSB care l-au urmărit pe Navalnîi și au încercat să-l omoare.

Russia opposition leader poisoned in underpants, FSB agent says
VIDEO. Reportajul CNN despre convorbirea lui Navalnîi cu agentul rus despre planul otrăvirii sale cu Noviciok - Sursa: CNN/YouTube

Timp de 49 de minute, Alexei Navalnîi, folosind un nume fals al unui superior al agentului, l-a interogat pe Constantin Kudriavțev în legătură cu operațiunea de otrăvire a politicianului rus. 

Astfel opinia publică din întreaga lume a aflat că neurotoxina Noviciok, sub formă de praf, a fost presărată în chiloții politicianului, în urma intrării echipei de agenți FSB în camera acestuia de hotel.

Un șir nesfârșit de eșecuri ale FSB, urmașul KGB

Pe lângă eșecul mai multor misiuni, o astfel de gafă a serviciilor secrete ruse arată din nou că un regim dictatorial se apropie cu pași repezi de implozie.

La doi ani după ce Mathias Rust a aterizat cu avionul său în Piața Roșie, regimurile comuniste din Europa de Est s-au prăbușit, iar la scurt timp Uniunea Sovietică a dispărut.

În conferința sa de presă anuală care a avut loc joi, 17 decembrie, Vladimir Putin a susținut sigur pe sine că “dacă s-ar fi vrut (eliminarea lui Navalnîi - n.red.), afacerea ar fi fost dusă la capăt”.

Russia Putin News Conference
Autoritatea lui Vladimir Putin se destramă pe zi ce trece, iar instituțiile de forță care-i asigură supremația au intrat în criză - Foto: Hepta.ro

Patru zile mai târziu, Alexei Navalnîi a fost filmat de jurnaliștii CNN vreme de 49 de minute cât a discutat cu agentul FSB toate detaliile operațiunii cu privire la eliminarea sa de către reprezentanții serviciului secret rus.

Toate serviciile de informații înregistrează eșecuri, dar amplitudinea lor și repetivitatea înseamnă pentru analiști fragilizarea unor instituții. 

“Expertul în serviciile secrete Andrei Soldatov vede în FSB-ul lui Putin: un instrument de intimidare a elitelor Rusiei - în ciuda ratării jenante a încercării de otrăvire a lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia”, scrie publicația germană Der Spiegel.

Numai în ultimii ani, peste 305 agenți GRU, serviciul secret al armatei, au fost deconspirați de jurnaliștii de la Bellingcat în urma cercetării unor baze de date de înregistrare a automobilelor. De asemenea, serviciile de informații ruse au ratat grosolan în cazul Serghei Skripal, spre norocul acestuia și a fiicei sale, pe care, de asemenea, au încercat să-i otrăvească cu Noviciok în Marea Britanie.

Eșecurile arată criza, dar nu indică în ce mod și când se produce schimbarea

Pentru că puterea se bazează pe percepția publică, eșecurile din ultima vreme arată un regim Putin vlăguit de o serie nesfârșită de crize, care face cu greu față epidemiei de coronavirus și fără soluții pe termen scurt.

Dar toate aceste eșecuri cu greu pot indica în ce mod și când se va schimba regimul politic în Rusia.

“În zilele noastre, investigatorii privați, independenți și mult mai bine motivați pot face munca agenților de informații mai repede și mai bine.

De asemenea, ei distrug acea competență iluzorie, știință și putere pe care le atribuim oamenilor care ar trebui să ne guverneze și să ne păstreze în siguranță, dar în schimb urmăresc activiștii Opoziției și le otrăvesc lenjeria”, a scris Anna Arutunyan, într-un editorial pentru cotidianul Moscow Times, analizând eșecul serviciilor de informații ruse.

Relațiile Germaniei cu Rusia lui Putin, tot mai reci. Uniunea Europeană va înăspri sancțiunile

Sesizează Putin criza? Toate aceste legi care-i asigură lui și familiei imunitate în fața oricăror acuzații sau mandatul de senator pe viață semnalizează începerea unei perioade de tranziție în Rusia sau sunt doar decizii menite să-i consolideze și mai mult puterea?

Marea problemă a lui Putin e aceea că statele occidentale au început să se miște împotriva sa. Aliatul tradițional al Rusiei în cadrul Uniunii Europene, e vorba de Germania, a rupt punțile politice și propune sancțiuni tot mai drastice împotriva regimului autoritar de la Moscova.

Comportamentul criminal al lui Putin a devenit o problemă politică în Germania, iar Angela Merkel nu o mai poate evita. La asta se adaugă și atitudinea tot mai ostilă a Marii Britanii care, după ce a profitat două decenii de miliardele de lire venite din Rusia prin intermediul mogulilor lui Putin, acum s-a transformat într-un câmp de luptă între diferite grupări mafioto-politice rusești.

După ce Joe Biden își va începe mandatul, SUA vor reacționa rapid la agresiunile Rusiei, ultima fiind atacul cibernetic asupra mai multor instituții federale.

Vladimir Putin e un lider tot mai izolat pe plan internațional care își pierde autoritatea și pe plan intern. Rămâne de văzut doar înspre ce se îndreaptă Rusia și ce implicații globale va avea criza politică de acolo. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇