Putin a promulgat o lege care îi va garanta imunitatea pe viaţă

Putin a promulgat o lege care îi va garanta imunitatea pe viaţă

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege, publicată marţi, care îi va oferi imunitate juridică pe termen lung.

Conform prevederilor acestei legi, Vladimir Putin şi familia sa sunt protejaţi în faţa inculpării şi urmăririi penale chiar şi după ce preşedintele îşi va încheia mandatul, informează dpa.

Anterior, liderii ruşi nu se bucurau de imunitate juridică decât pe durata mandatului. Protecţia se extinde acum pentru a acoperi orice delict ce poate fi descoperit după ce preşedintele va părăsit funcţia de şef al statului.

Fostul preşedinte Dmitri Medvedev beneficiază, de asemenea, de imunitate în faţă unor posibile urmăriri penale, potrivit portalului media independent meduza.io.

Noua lege face, de asemenea, mai complicată ridicarea imunităţii unui lider, implicând o procedură mai complexă şi îndeplinirea mai multor condiţii.

Ridicarea imunităţii unui lider este posibilă doar dacă acesta este suspectat de înaltă trădare sau de comiterea unei infracţiuni grave.

Procedura trebuie introdusă de Duma de Stat, camera inferioară a Adunării Federale a Rusiei, iar decizia finală va reveni camerei superioare, Consiliul Federal.

ADVERTISING

Putin rămâne la Kremlin până în 2036. Principalele efecte ale noii constituții. Ce înseamnă pentru România?

În timpul verii, preşedintele Putin a promulgat un set de amendamente constituţionale controversate care îi vor permite să rămână la putere până în 2036.

Putin cel veșnic

Până în prezent, liderul de la Kremlin nu a comunicat intenţia de a candida pentru un nou mandat la scrutinul prezidenţial din 2024.

Vladimir Putin l-a apostrofat pe un jurnalist, pentru că a tușit ”nepotrivit”: Degeaba behăiți!

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇