De ce unii oameni tind să creadă în conspirații

De ce unii oameni tind să creadă în conspirații

Mai cu seamă în ultima vreme, dar acest fenomen nu e nou de loc, tot felul de teorii ale conspirației apar și au mare trecere la o parte din populație, indiferent de țară.

Dacă unele teorii pur și simplu pot aduce zâmbetul pe buze pentru cei mai mulți dintre noi, altele își câștigă rapid un număr mare de adepți.

Citește și AFP: România se luptă atât împotriva COVID-19, cât și cu teoriile conspirației

”Vaccinul Covid ne rescrie codul genetic” este doar o astfel de teorie, în care oameni din toată lumea cred, chiar dacă a fost demontată de oameni de oameni de știință, amintește IFL Science.

ADVERTISING

Dar de ce apar aceste teorii și cine sunt cei care cred în ele? Expertul în neurologie Shannon Odell explică faptul că mintea umană e astfel concepută încât să vadă tipare, acest lucru ajutându-ne să supraviețuim.

Abilitatea de a vedea aceste tipare – care poate salva viața – a devenit însă din ce în ce mai sofisticată, pe măsură ce cortexul cerebral s-a mărit, mai cu seamă cortexul prefrontal și regiunile care răspund de procesarea imaginilor, a explicat expertul.

Numai că un mecanism menit să ne salveze din situații potențial periculoase ”a luat-o razna”. Pe măsură ce am evoluat, creierul a devenit atât de bun la găsirea tiparelor încât a ajuns, uneori, să le vadă acolo unde ele nu există, mai spune omul de știință.

ADVERTISING

Creierul celor care cred în teorii ale conspirațiilor asta face: găsește tipare acolo unde acestea nu există. Iar de vină e dopamina. Oamenii care au moștenit din punct de vedere genetic un nivel mare al dopaminei sunt mai predispuși să creadă astfel de teorii ale conspirațiilor.

Vezi și Cine sunt cei care nu cred în Covid-19 și cine profită de pe urma lor? ”Plătim nota pentru desconsiderarea Educației”, spune Dumitru Borțun

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇