Creșterea continuă a numărului cazurilor de COVID-19 din România este dezbătută pe larg, marți, de AFP, care precizează că a fost cauzată de decizia CCR prin care carantinarea, izolarea și internarea pacienților infectați este neconstituțională.
Tototată, reportajul AFP, preluat de TV5Monde, subliniază și faptul că mulți români neagă existența noului coronavirus, iar medicii se văd nevoiți acum să se lupte și cu teoriile conspirației.
Virgil Musta: Nimeni nu mai respectă regulile
De câteva săptămâni, medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara vede cum recomandările sale cu privire la noul coronavirus sunt puse la îndoială de pacienți.
Acum, spune el, se vede nevoit să lupte atât împotriva COVID-19, cât și a conspirațiilor.
„Nimeni nu mai respectă regulile”, s-a plâns medicul care a tratat cel puțin 600 de pacienți.
Într-o singură săptămână, România a înregistrat aproape 5.000 de cazuri noi de COVID-19, iar creșterea a determinat multe țări europene să impună restricții de călătorie pentru români.
Această fostă țară comunistă, cu peste 19 milioane de locuitori, a reușit cu succes să lupte împotriva noului coronavirus la debutul pandemiei, prin spitalizarea tuturor celor infectați.
Însă, la începutul lunii iulie, Curtea Constituțională a hotărât că această măsură este ilegală, subliniind că internarea unui pacient împotriva voinței sale „încalcă drepturile fundamentale”.
Profitând de vidul legislativ, „mii de pacienți au părăsit spitalele și se plimbă liberi pe străzi”, a declarat pentru AFP un epidemiolog român care a dorit își păstreze anonimatul. Iar al doilea val al pandemiei ar putea fi mai puternic decât primul, a subliniat el.
Efectele deja se văd
Iar decizia CCR a produs deja efecte ce se văd, comentează TV5Monde. De exemplu, doi bărbați care au fost testați pozitiv și care au refuzat spitalizarea au murit acasă.
Un gălățean de 45 de ani cu COVID-19, care a refuzat internarea, a murit acasă
Încă o persoană infectată cu noul coronavirus, care a refuzat internarea, a murit acasă
Totodată, șase persoane au infectat zeci de de membri ai familiilor lor după ce au refuzat internarea, au cerut să primească tratament la domiciliu și au promis că stau izolate.
O promisiune dificil de păstrat în această țară, una dintre cele mai sărace din Europa, unde spitalele lipsesc în foarte multe zone din mediul rural.
Cine va intra în carantină și care sunt excepțiile
De pe patul de spital din Timișoara, o tânără puternic afectată de COVID-19 își plânge soțul: „Nu este normal ca un bărbat de 34 de ani, fără alte boli, să moară din cauza coronavirusului", a declarat ea pentru AFP.
Cristian Focsan, un sportiv în vârstă de 40 de ani, a crezut că poate lupta singur împotriva COVID-19. El a scris pe Facebook că a refuzat să se interneze, pentru a nu ocupa un pat, de care ar fi avut nevoie un grav bolnav. Dar starea lui s-a deteriorat rapid și a ajuns să fie ventilat mecanic.
Acum, Parlamentul a adoptat o nouă lege care permite carantinarea și izolarea. Dar medicul Virgil Musta spune că, din păcate, efectele deciziei CCR deja s-au produs. „În urmă cu trei săptămâni, am avut un singur caz nou pe zi, acum avem aproximativ 40”, spune medicul, într-un interviu acordat AFP.
Proteste ale celor care nu cred în COVID
La București, câteva sute de oameni s-au adunat periodic în fața Guvernului pentru a protesta.
„Trebuie să am dreptul să aleg dacă vreau să fiu internat sau nu”, a declarat un bărbat care lucrează în domeniul construcțiilor, în vârstă de 49 de ani, care pune la îndoială existența noului coronavirus.
"Cifrele sunt umflate în beneficiul producătorilor de măști de protecție", asigură un alt protestatar, în timp ce o pensionară spune că se teme că va fi "internată forțat doar pentru un strănut într-un loc public".
Mesajele pline de suferință ale personalului medical, frustrat de aceste teorii conspiraționiste, s-au înmulțit în toată țara.
"Nu credeți în existența coronavirusului? Veniți și petreceți 10 minute fără nicio măsură de protecție la Terapie Intensivă. Vom vedea rezultatul într-o săptămână", a scris pe Facebook directorul unui centru medical din București.
Uluit de creșterea rapidă a teoriilor conspirației, medicul Virgil Musta consideră că avertizarea oamenilor despre riscul acestei boli este acum la fel de importantă ca și tratarea ei.
„Războiul nu va mai trebui să fie câștigat doar în spital”, se plânge el.