Reacția ministrului român de Externe la arestarea lui Alexei Navalnîi: Așa ceva e inacceptabil!

Reacția ministrului român de Externe la arestarea lui Alexei Navalnîi: Așa ceva e inacceptabil!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul român de Externe Bogdan Aurescu consideră că este inacceptabilă arestarea liderului opoziţie Alexei Navalnîi la reîntoarcerea acestuia în Rusia, pentru simplul fapt că este principalul opozant rus.

„Arestarea liderului opoziţiei ruse Navalnîi, la reîntoarcerea acestuia în Rusia, după ce şi-a revenit în urma otrăvirii cu novichok este inacceptabilă. Represiunea împotriva opoziţiei, doar pentru că este opoziţie, este pur nedemocratică”, a scris Bogdan Aurescu duminică seara pe Twitter.

ADVERTISING

Principalul opozant rus Alexei Navalnîi a fost arestat de Poliţie la sosirea pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, la punctul de control al paşapoartelor, au constatat jurnaliştii de la AFP.

Aleksei Navalnîi a fost reținut de autorități la revenirea în Rusia (Video)

Reamintim că Aleksei Navalnîi, opozantul președintelui rus Vladimir Putin, a părăsit discret Germania, duminică, și s-a întors în țara natală. El a fost însă reținut de autorități la zona de control a pașapoartelor din aeroportul Șeremetievo.

ADVERTISING

Acesta este acuzat că a încălcat, atunci când se afla în Germania în ultimele luni, condiţiile unei eliberări condiționate în urma unei condamnări cu suspendare într-un dosar din 2014.

Autoritatea penitenciară din Rusia (FSIN) a confirmat că agenţii l-au reţinut pe Navalnîi, cel mai cunoscut critic al preşedintelui Vladimir Putin.

Aleksei Navalnîi își riscă din nou viața?

De când cel mai mare duşman al preşedintelui Vladimir Putin şi-a anunţat miercuri intenţia de a se întoarce, serviciile din penitenciarele ruseşti (FSNI) l-au asigurat că vor fi „obligate” să-l aresteze pentru că a încălcat condiţiile după o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare, într-un caz din 2014. Aleksei Navalnîi, 44 de ani, spune că a fost fabricat.

ADVERTISING

Aleksei Navalnîi a ajuns în comă în august 2020, după ce se întorcea din turneu electoral în Siberia. Spitalizat mai întâi la Omsk, el a fost transferat la spitalul Charite din Berlin. A fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa „s-a îmbunătăţit suficient”.

Trei laboratoare europene au concluzionat de atunci că opozantul a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, dezvoltat în epoca sovietică în scopuri militare, concluzie confirmată de Organizaţia pentru interdicţia armelor chimice (OIAC), în ciuda dezminţirilor Moscovei. 

Opozantul acuză serviciile speciale ruseşti (FSB) că au încercat să-l asasineze la ordinul lui Vladimir Putin.    

Navalnîi este vizat de la sfârşitul lui decembrie de o nouă anchetă pentru fraudă, pentru că ar fi cheltuit în beneficiul personal 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro) din donaţii.     

Rusia a deschis o anchetă împotriva lui Navalnîi, pe care îl acuză că ar fi furat milioane de euro       

Mai mult de 2.000 de persoane au anunţat pe Facebook că intenţionează să vină să-l întâmpine, dar justiţia a avertizat că orice eveniment public „organizat” la aeroportul Vnoukovo este neautorizat. Videoclipuri publicate pe reţele de socializare arată că poliţia se află la faţa locului. 

Pentru experţi, întoarcerea lui Navalnîi este un ghimpe pentru Kremlin: a-l lăsa liber este o demonstraţie de slăbiciune, iar să-l închidă ar risca un nou scandal.     

Puterea absolută a lui Putin făcută praf de un agent păcălit la telefon. Consecințele discuției dintre Navalnîi și călăul său        


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇