Aleksei Navalnîi a fost reținut de autorități la revenirea în Rusia (Video)

Pentru experţi, întoarcerea lui Navalnîi este un ghimpe pentru Kremlin: a-l lăsa liber este o demonstraţie de slăbiciune, iar să-l închidă ar însemna că riscă un nou scandal.
Aleksei Navalnîi a fost reținut de autorități la revenirea în Rusia (Video)

Aleksei Navalnîi, opozantul președintelui rus Vladimir Putin, a părăsit discret Germania, duminică, și s-a întors în țara natală. El a fost însă reținut de autorități la zona de control a pașapoartelor din aeroportul Șeremetievo. Acesta este acuzat că a încălcat, atunci când se afla în Germania în ultimele luni, condiţiile unei eliberări condiționate în urma unei condamnări cu suspendare într-un dosar din 2014.

Autoritatea penitenciară din Rusia (FSIN) a confirmat că agenţii l-au reţinut pe Navalnîi, cel mai cunoscut critic al preşedintelui Vladimir Putin.

Navalnîi a revenit de la Berlin, unde fusese internat din august pentru a fi tratat după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok, deşi ştia că ar putea fi arestat.

Cursa aeriană a companiei Pobeda, cu care a sosit dizidentul, trebuia să aterizeze pe aeroportul Vnukovo, unde Navalnîi era aşteptat de un grup de susţinători care îi scandau numele. Poliţia a dispersat protestatarii şi i-a arestat pe câţiva dintre ei.

ADVERTISING

Avionul în care se afla Navalnîi a fost redirecţionat în ultimul moment spre Şeremetievo. 

UPDATE 20.54: Organizația Amnesty International l-a numit pe Navalnîi „prizonier de conștiință”. Termenul îl descrie pe acel individ care a fost încarcerat pe motiv de rasă, religie, culoarea pielii, limba, orientarea sexuală sau pentru crezul său, cu condiția să nu fi susținut sau practicat vreun fel de violență.

UPDATE 20.26: Serviciile penitenciare ruse (FSIN) au confirmat că l-au reținut duminică pe opozant, transmite agenţia Interfax, preluată de Reuters. El va rămâne în custodia autorităților până când va fi audiat. Aleksei Navalnîi este acuzat că a încălcat termenii eliberării condiționate, potrivit The Moscow Times.

De asemenea, 53 de suporteri ai acestuia au fost arestați până acum la aeroportul Vnukovo din Moscova.

UPDATE 20.00: Aleksei Navalnîi a fost reținut de Poliție la punctul de control al pașapoartelor. Avocata sa a cerut să meargă cu el, dar a fost refuzată. Nici soției nu i-a fost dată permisiunea de a-l însoți, transmite The Moscow Times.

Navalnii-reiinut
Foto: Captură video Current Time

UPDATE 19.57: Vorbind în fața presei, el a criticat decizia autorităților de a devia avionul spre un alt aeroport decât cel stabilit inițial. A spus că este o zi fericită că se întoarce acasă. De asemenea, și-a cerut scuze față de ceilalți pasageri și a menționat că nu îi este frică de arest. Apoi s-a îndreptat către secția de control a pașapoartelor.

ADVERTISING

UPDATE 19.43: Aleksei Navalnîi a coborât din avion și se îndreaptă spre terminal.

UPDATE 19.27: Avionul a fost redirecționat și a aterizat pe aeroportul Șeremetievo, altul decât cel unde trebuia să ajungă inițial, transmite The Moscow Times.

UPDATE 19.14: Poliţia rusă a arestat duminică mai mulţi susţinători ai opozantului Alexei Navalnîi, înainte de aterizarea acestuia la Moscova, printre care și fratele său, relatează AFP.

Police make arrests at Moscow airport where Navalny expected | AFP

UPDATE 17.38: Opozantul lui Vladimir Putin, care îi acuză pe şeful de la Kremlin că a comandat asasinarea sa printr-o tentativă de otrăvire, nu s-a prezentat pe aeroportul berlinez Schönefeld pentru check-in, transmite News.ro.

ADVERTISING

Avionul său, închiriat de la compania rusă Pobeda cu destinaţia aeroportul rus Vnoukovo, a decolat la ora 14.45.

"Dacă voi fi arestat? Este imposibil, sunt nevinovat", a spus el în faţa jurnaliştilor la bordul avionului.

Навальный задержан после возвращения в Москву. Спецэфир Дождя

Navalnîi se întoarce duminică în Rusia, chiar dacă e amenințat cu arestarea

Aleksei Navalnîi își riscă din nou viața?

De când cel mai mare duşman al preşedintelui Vladimir Putin şi-a anunţat miercuri intenţia de a se întoarce, serviciile din penitenciarele ruseşti (FSNI) l-au asigurat că vor fi "obligate" să-l aresteze pentru că a încălcat condiţiile după o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare, într-un caz din 2014. Aleksei Navalnîi, 44 de ani, spune că a fost fabricat.

Aleksei Navalnîi a ajuns în comă în august 2020, după ce se întorcea din turneu electoral în Siberia. Spitalizat mai întâi la Omsk, el a fost transferat la spitalul Charite din Berlin. A fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa "s-a îmbunătăţit suficient".

Trei laboratoare europene au concluzionat de atunci că opozantul a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, dezvoltat în epoca sovietică în scopuri militare, concluzie confirmată de Organizaţia pentru interdicţia armelor chimice (OIAC), în ciuda dezminţirilor Moscovei. 

Opozantul acuză serviciile speciale ruseşti (FSB) că au încercat să-l asasineze la ordinul lui Vladimir Putin.    

Navalnîi este vizat de la sfârşitul lui decembrie de o nouă anchetă pentru fraudă, pentru că ar fi cheltuit în beneficiul personal 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro) din donaţii.     

Rusia a deschis o anchetă împotriva lui Navalnîi, pe care îl acuză că ar fi furat milioane de euro       

Mai mult de 2.000 de persoane au anunţat pe Facebook că intenţionează să vină să-l întâmpine, dar justiţia a avertizat că orice eveniment public "organizat" la aeroportul Vnoukovo este neautorizat. Videoclipuri publicate pe reţele de socializare arată că poliţia se află la faţa locului. 

Pentru experţi, întoarcerea lui Navalnîi este un ghimpe pentru Kremlin: a-l lăsa liber este o demonstraţie de slăbiciune, iar să-l închidă ar risca un nou scandal.     

Puterea absolută a lui Putin făcută praf de un agent păcălit la telefon. Consecințele discuției dintre Navalnîi și călăul său        


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇