Opozantul rus Alexei Navalnîi, care acuză Kremlinul că l-a otrăvit vara trecută, urmează să revină duminică la Moscova, în ciuda dorinţei exprimate de autorităţile ruse de a-l aresta şi posibil de a-l condamna la mulţi ani de detenţie.
În vârstă de 44 de ani, Navalnîi urmează să se îmbarce într-un avion al companiei ruse Pobeda de pe noul aeroport din Berlin, BER, şi să ajungă la ora locală 19.20 (16.20 GMT) pe aeroportul Vnukovo din Moscova.
Opozantul a făcut apel la susţinătorii săi să îl întâmpine acolo, relatează DPA şi Reuters. Procuratura din Moscova a atras atenţia să nu aibă loc manifestaţii neautorizate la aeroport şi a ameninţat că, în caz contrar, vor fi luate măsuri.
După o tentativă de a fi asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok, Navalnîi s-a recuperat în Germania începând din august.
Critic dur al preşedintelui rus Vladimir Putin, Navalnîi şi-a anunţat miercuri decizia de a se întoarce din Germania în Rusia, spunând că îi este dor de Moscova şi că nu este interesat de ceea ce el a numit procesele fabricate împotriva sa.
El a mai spus că nu a intenţionat niciodată să rămână în afara Rusiei, pentru că nu şi-a părăsit niciodată ţara de origine de bunăvoie şi că a ajuns în Germania „într-o cutie de resuscitare”.
Joi, serviciul penitenciar din Moscova a anunţat că va face totul pentru a-l aresta imediat ce va ajunge în Rusia, acuzându-l că nu a respectat condiţiile unei eliberări condiţionate după o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare, într-un caz din 2014 despre care Navalnîi spune că a fost fabricat.
Otrăvirea
Aleksei Navalnîi a fost transferat în august 2020 în Germania, la spitalul Charite din Berlin, după ce i se făcuse rău la bordul unui avion care îl aducea din Siberia la Moscova. El a fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa „s-a îmbunătăţit suficient”.
Germania, sprijinită de aliaţii săi, a afirmat că opozantul preşedintelui rus a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic din familia Noviciok.
Navalnîi a dat vine pentru otrăvire pe FSB, serviciul secret al Rusiei, la ordinele lui Putin. Liderul rus a respins acuzaţiile. Oficiali ruşi au refuzat într-o primă fază să accepte şi că Navalnîi a fost otrăvit.
Citește mai multe despre acest caz:
- Cazul Navalnîi: Autorităţile ruse au deschis o anchetă penală împotriva unei aliate a opozantului
- Puterea absolută a lui Putin făcută praf de un agent păcălit la telefon. Consecințele discuției dintre Navalnîi și călăul său
- Un regizor rus solidar cu Alexei Navalnîi a fost reținut după un protest inedit în fața sediului FSB (Video)
- Rusia sancţionează oficiali din ţări europene, ca reacţie la măsurile UE în cazul Navalnîi
- Navalnîi l-a sunat pe unul dintre presupuşii agenţi implicaţi în otrăvirea sa. S-a dat oficial rus și a obținut detalii despre atac
- Rusia spune că Navalnîi ar fi fost otrăvit în Germania și anunță sancțiuni pentru nemți și francezi
- Poliţia rusă susține că Navalnîi era bolnav de pancreatită, iar ”otrăvirea nu a fost confirmată”
- Otrăvirea lui Navalnîi: UE sancţionează apropiaţi ai lui Putin. Reacția Rusiei
- UE sancţionează şase persoane şi o entitate pentru otrăvirea lui Navalnîi
- Otrăvirea lui Navalnîi: Miniștrii de externe ai UE au ajuns la un acord de principiu pentru sancţionarea Rusiei
- Aleksei Navalnîi promite să se întoarcă în Rusia după ce se recuperează
- Otrăvirea lui Navalnîi: Marea Britanie se alătură Germaniei şi Franţei în demersurile privind aplicarea de sancţiuni
- Rusia acuză CIA că lucrează cu Navalnîi şi respinge acuzaţiile acestuia la adresa lui Putin
- Navalnîi îl acuză iar pe Putin că s-a aflat în spatele tentativei de otrăvire