Navalnîi și-a luat bilet de avion pentru Moscova și își cheamă susținătorii să-l întâmpine

Navalnîi și-a luat bilet de avion pentru Moscova și își cheamă susținătorii să-l întâmpine

Principalul opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a anunțat că se va întoarce în Rusia duminică. Navalnîi se află încă în Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu Novicioc în august, anul trecut.

El a anunțat pe Instagram că miercuri și-a cumpărat un bilet de avion, considerând că starea sa de sănătate îi permite și se poate ”întoarce acasă”.

ADVERTISING

”Nu a existat niciodată ideea că nu mă voi mai întoarce. Am ajuns în Germania într-o unitate de terapie intensivă. Pe 17 ianuarie, duminică, mă voi întoarce acasă cu un avion Podeba. Veniți să ne întâlnim”, a scris și pe Twitter Navalnîi, citat de CNN.

Decizia vine după ce, luni, oficiali ruși din Autoritatea Penitenciarelor au cerut unui tribunal să înlocuiască pedeapsa cu suspendare a lui Navalnîi primită acum un an într-unul din dosarele ce i-au fost deschise, cu încarcerare.

ADVERTISING

Oficialii susțin că, stând în Germania, opozantul a încălcat termenii sentinței cu suspendare.

În acest dosar, deschis în 2014 și finalizat anul trecut, Navalnîi e acuzat că, împreună cu fratele său Oleg, ar fi delapidat 30 de milioane de ruble (540.000 de dolari) de la o subsidiară a companiei franțuzești de cosmetice Yves Rocher.

Fratele său a primit închisoare cu executare, Navalnîi cu suspendare. Navalnîi a susținut mereu că acesta a fost un dosar politic și că toate acuzațiile sunt fabricate.

Un alt dosar i-a fost deschis lui Navalnîi și la finalul anului trecut, cu acuzații de ”fraudă la scară largă”. El le-a respins și pe acestea.

ADVERTISING

”Am supraviețuit. Și acum Putin, care a dat ordinul să fiu asasinat, se dă cu capul de pereți și le cere servitorilor săi să facă orice ca eu să nu mă întorc în Rusia.

Și acești servitori acționează ca de obicei: fabrică noi acuzații împotriva mea. Încearcă orice ca să mă sperie. Dar ce fac ei nu mă prea interesează. Rusia e țara mea. Moscova e orașul meu. Îmi lipsesc”, spunea atunci Navalnîi.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇