Radio Erevan cu parlamentarii USR PLUS. Unde și de ce dispar informații importante din declarațiile de avere

Radio Erevan cu parlamentarii USR PLUS. Unde și de ce dispar  informații importante din declarațiile de avere

Parlamentarii USR-PLUS au fost acuzați de Radio Europa Liberă România că ”ascund în declarațiile de avere cine le-a dat bani împrumut”, însă oricine se uită pe site-ul Agenției Naționale de Integritate poate vedea că nu este așa. Explicația este una foarte simplă, dacă vrei s-o găsești.

Astfel, mai mulți senatori și deputați de la USR și PLUS au fost acuzați că au scris în declarațiile de avere ca au primit ” ’credite ’ de la persoane și firme, dar refuză să menționeze cine le-a dat banii”.

Împrumuturi-fantomă în Alianță: Deputata Cristina-Mădălina Prună a împrumutat USR cu 35.000 de lei, dar a și primit împrumuturi de 24.000. Nu dezvăluie în declarația de avere cine i-a acordat aceste „credite”.
Deputatul Andrei-Răzvan Lupu a evitat să scrie în declarația de avere cine l-a împrumutat în 2020 cu 40.000 de lei. (…) Lista politicienilor Alianței ale căror declarații de avere le-am prezentat mai sus este încheiată de Silviu Dehelean, care a primit o donație de aproape 100.000 de lei. Dehelean nu a vrut să scrie cine i-a făcut frumosul cadou”, se arată în articolul publicat pe site-ul Europei Libere.

europa-libera1-1

Cum era de așteptat, subiectul a stârnit interes, fiind dezbătut pe rețelele de socializare.

ADVERTISING

Doar că adevărul este un pic diferit. Am verificat pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI) și, cu doar câteva clickuri, am constatat că toate informațiile cerute de lege erau la locul lor, în declarațiile de avere ale celor mai sus menționați.

Astfel, Cristina Prună a scris cu mâna ei de la cine a împrumutat banii (26.000 de lei, nu 24.000 de lei!), Andrei Lupu a scris și el numele celui care l-a împrumutat anul trecut, iar Silviu Dehelean a scris de la cine a primit donația respectivă, așa cum cere legea. Informațiile sunt publice și accesibile oricui.

ADVERTISING

Contactată de SpotMedia.ro, deputata Cristina Prună, direct vizată în articolul citat, ne-a declarat că a citit și ea ce s-a scris, și ne-a oferit o explicație posibilă, făcând trimitere la declarațiile de avere publicate pe site-ul Camerei Deputaților, care au fost anonimizate de serviciul administrativ, în baza regulamentului GDPR al Uniunii Europene.

europa-libera3
Foto: site Camera Deputaților

Declarația de avere pe care am depus-o la Camera Deputaților conține toate informațiile cerute, conform Ghidurilor ANI, adică inclusiv numele și prenumele persoanelor pe care le-am împrumutat în campania de la alegerile locale sau de la care am primit împrumuturi în campania de la alegerile parlamentare. Împrumuturile pe care le-am primit au fost în baza unui act notarial, de la persoane fizice. Nu avem absolut nimic de ascuns.

Decizia de anonimizare a informațiilor din declarația mea de avere aparține exclusiv serviciilor Camerei Deputaților.

ADVERTISING

Dacă vă uitați, de pildă, pe site-ul ANI, o să vedeți că declarația apare cu toate informațiile. Ele sunt exact așa cum le-am completat.

Înțeleg că serviciul administrativ al Camerei Deputaților a anonimizat aceste informații în baza unui regulament al UE privind protecția datelor persoanelor și prelucrarea datelor cu caracter personal”, a declarat Cristina Prună pentru SpotMedia.ro.

În plus, în declarația publicată pe site-ul ANI se poate vedea ștampila Camerei Deputaților și mențiunea ”conform cu originalul”:

cristina-pruna
Foto: site ANI

Un reprezentant al Biroului de presă al Camerei Deputaților ne-a confirmat luni seara că anumite informații nu pot fi publicate sau oferite presei în baza legii 544/2001 din cauza condițiilor impuse prin regulamentul UE privind protecția datelor personale (GDPR), informațiile respective fiind anonimizate, dar nu a putut face referire directă la declarațiile de avere ale parlamentarilor USR-PLUS.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇