Cel mai cunoscut lider al opoziției ruse va sta la închisoare 30 de zile după ce, printr-un gest extrem de curajos, a decis să se întoarcă în Rusia.
- Alexei Navalnîi își riscă viața prin întoarcerea în Rusia.
- O coaliție de lideri internaționali îl susține pe opozantul rus, cerându-i lui Putin să-l elibereze.
- Unii comentatori consideră că Navalnîi nu va fi iertat de Putin pentru că acesta din urmă și-a construit o realitate paralelă în care opozantul său e inamicul Rusiei.
- Strategia liderului de la Kremlin este să nu uite niciodată și să aștepte momentul potrivit.
- Navalnîi, prin întoarcerea în Rusia, a devenit cel mai cunoscut lider politic după Putin.
- Autoritățile ruse au făcut tot posibilul ca acesta să nu se întoarcă, mai puțin suspendarea pașaportului.
- Navalnîi și-a construit popularitatea prin dezvăluiri despre corupția elitei conducătoare publicate pe rețelele sociale.
Acesta a fost arestat pe aeroport, imediat după ce aeronava care l-a adus de la Berlin a aterizat la Moscova.
Alexei Navalnîi, 44 de ani, fusese otrăvit cu Novichok de agenți ai serviciilor secrete de la Moscova în data de 20 august. A fost salvat de medicii germani după ce, în urma presiunilor internaționale, a fost transportat de urgență în capitala Germaniei.
Pacientul din Berlin
Vladimir Putin a fost pus într-o situație extrem de dificilă prin întoarcerea lui Alexei Navalnîi în țară. După tentativa nereușită de exterminare a opozantului rus, regimul autoritar al lui Putin a încasat o grea lovitură.
Rusia a ajuns să fie izolată diplomatic, iar liderul ei să fie văzut ca un paria, un dictator primitiv care-și ucide opozanții pentru a se menține la putere.
Decizia lui Navalnîi de a se întoarce în țară e văzută ca fiind una extrem de curajoasă și îl determină pe Putin să joace în defensivă. Orice nouă încercare de a-l ucide pe Navalnîi s-ar putea transforma într-un dezastru pentru Putin cu consecințe economice grave - înăsprirea sancțiunilor, dar și un asalt diplomatic al SUA și al Uniunii Europene greu de respins.
“Cu alte cuvinte, lucrurile ar putea deveni incomode... Întoarcerea lui Navalnîi la Moscova - sfidând așteptările tuturor, cu excepția lui - aruncă mănușa atât Kremlinului, cât și publicului rus și, astfel, forțează o comparație (între el și Putin).
Ambele părți trebuie să reacționeze în fața provocării... În afară de revocarea pașaportului, Kremlinul a făcut aproape tot ce a putut pentru a-l încuraja pe cel la care se referă ca pacientul din Berlin să rămână cât mai departe…”, a scris jurnalistul Sam Greene pentru Moscow Times.
O realitate alternativă, cea a lui Putin
Cu toate acestea, multe voci din Rusia anunță cu îngrijorare că acesta nu va fi iertat, că acțiunea sistemului represiv al lui Putin nu mai are nicio logică, iar viața lui Navalnîi e în pericol.
“După ce a fost izolat de toți, chiar și de un avocat, ce îi va împiedica să facă orice își doresc cu el? Cu un bărbat care i-a insultat de două ori: prin faptul că a supraviețuit și prin faptul că și-a descoperit ucigașii, arătând cât de eșuați, sângeroși și clovni sunt... Acest lucru nu va fi iertat. Încercăm în permanență să ne convingem că avem de-a face cu oameni raționali și încercăm să le calculăm acțiunile, pornind de la o logică. Realitatea e că de mult timp nu mai există niciun fel de logică. Există doar o realitate alternativă…”, a scris jurnalista Iulia Latinina pentru Novaia Gazeta.
Pe de altă parte, Alexei Navalnîi a devenit cu adevărat un simbol al opoziției din Rusia. O victimă a regimului care a supraviețuit. Și chiar mai mult decât atât, una care a descoperit și cine sunt autorii tentativei de ucidere a sa.
O lovitură năucitoare pentru FSB
La jumătatea lunii decembrie, Fundația Anticorupție, o asociere între mai mulți jurnaliști de investigație, reprezentând CNN, Bellingcat, The Insider și Der Spiegel, au publicat o anchetă amănunțită despre departamentul de substanțe chimice din FSB care a condus operațiunea după ce au reușit să urmărească datele de deplasare a unor ofițeri din acest departament.
Mai mult, Alexei Navalnîi îl contactează telefonic pe unul dintre autori despre care jurnaliștii aveau informații că a participat la operațiune și dețineau datele de identitate ale acestuia, pretinde că e un șef de la Kremlin și cere detalii despre “misiunea” de otrăvire a opozantului rus. Convorbirea telefonică a durat 49 de minute și a fost făcută publică de Navalnîi.
A reprezentat o lovitură puternică pentru FSB, agenția de informații ruse, anunțând o mare criză la Kremlin.
“Internetul i-a oferit domnului Navalnîi… o platformă pe care domnul Putin și poliția sa politică nu au putut să o reducă la tăcere. Videoclipurile sale populiste, drăgălașe și adesea pline de umor, care ridiculizează <escrocii și hoții> din rândul elitei (ruse), au fost vizionate de milioane de ori, atingând din ce în ce mai mult o nemulțumire în creștere în rândul rușilor, într-o țară cu o corupție nebună și o economie stagnantă.
Deși i s-a interzis în repetate rânduri să participe în alegeri și să candideze împotriva lui Putin, domnul Navalnîi și susținătorii săi din toată Rusia au militat pentru a câștiga locuri în consiliile locale și regionale, obținând un neașteptat succes”, se arată în editorialul cotidianului New York Times.
În sfârșit, Mike Pompeo, aliatul lui Trump, îl critică pe Putin
Deși există o mare teamă printre cei care știu cum funcționează regimul opresiv al lui Putin că Navalnîi s-ar putea să fie într-un mare pericol, la scurt timp după plecarea sa din Berlin către Moscova, în spatele opozantului rus s-a format o puternică alianță de lideri politici europeni și americani care-l susțin pe Navalnîi.
Printr-o rară intervenție publică împotriva Rusiei, Mike Pompeo, șeful Departamentului de Stat, un aliat apropiat al lui Trump, i-a transmis lui Putin că “SUA condamnă cu putere arestarea lui Alexei Navalnîi” la sosirea în țară.
Mai mulți lideri europeni i-au transmis lui Putin același mesaj. Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a condamnat arestarea lui Navalnîi la întoarcerea în Rusia:
“Reținerea liderului opoziției din Rusia Navalnîi la reîntoarcerea sa în țară după ce s-a recuperat de la otrăvirea cu Noviciok este inacceptabilă. Reprimarea opoziției, doar pentru că este opoziție, este pur și simplu nedemocratică”, a scris șeful diplomației române într-un mesaj postat pe Twitter.
Navalnîi, singurul lider rus care l-a destabilizat pe Putin
Acestea sunt doar câteva exemple despre coaliția internațională de susținere a opozantului rus. Tactica lui Putin e una total diferită. Acesta va aștepta să treacă timpul și emoția colectivă să se domolească, urmărind să profite de o criză mai mare care să ocupe atenția opiniei publice internaționale, pentru a avea spațiu de manevră ca să-l reducă la tăcere.
Există și posibilitatea, susțin unii analiști, ca Putin să-l elibereze și să construiască un context în care Navalnîi să fie eliminat la fel ca Boris Nemțov, primul său mare opozant, împușcat în februarie 2015.
Cinci ceceni au fost găsiți vinovați pentru uciderea lui Nemțov, fiind arestați în anul 2017. Aceștia au recunoscut că au fost angajați să-l omoare pe politician pentru suma de 250.000 de dolari. Identitatea angajatorului nu a fost descoperită până acum.
Alexei Navalnîi și-a asumat un risc foarte mare prin întoarcerea în Rusia. Dar întreaga sa carieră politică a fost construită pe asumarea unor astfel de riscuri.