Un reprezentant al EMA confirmă o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză. Spune însă că beneficiile sunt mai mari decât riscurile

Un reprezentant al EMA confirmă o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză. Spune însă că beneficiile sunt mai mari decât riscurile

Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA (Autoritatea Europeană a Medicamenului), afirmă că, în opinia lui, există o asociere a cazurilor de tromboză cu vaccinul AstraZeneca.

El a precizat că nu se știe, însă, deocamdată, exact ce cauzează această recție la vaccin.

”Încercăm să obținem imaginea exactă a ceea ce se întâmplă, să definim în detaliu această afecțiune cauzată de vaccin. Putem spune deja că este cauzată de vaccin? În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o asociere cu vaccinul. Ce cauzează această reacție, totuși, încă nu știm.

Trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă acest lucru”, a declarat Marco Cavaleri, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero, informează ANSA.

ADVERTISING

Totuși, spune el, cercetările sunt departe de a fi finalizate, iar în această săptămână vor fi date câteva informații preliminare.

Reprezentantul Agenţiei Europene a Medicamentului a subliniat că cu greu vor putea fi indicate limitele de vârstă pentru vaccinarea cu AstraZeneca, așa cum au făcut unele țări.

ADVERTISING

Cercetările sunt încă departe de a fi finalizate. Săptămâna aceasta vom începe să oferim câteva date preliminare, dar cu greu vom putea indica limitele de vârstă, așa cum au făcut-o diferite țări. Din simplul motiv că suntem o agenție de reglementare și trebuie să avem date foarte precise despre raportul risc-beneficiu.

Agențiile de sănătate publică sunt cele care gestionează campaniile de vaccinare şi ele au opțiuni diferite disponibile și le pot folosi după cum consideră potrivit”, a subliniat Marco Cavaleri.

Beneficiile vaccinului sunt mai mari decât riscurile

Reprezentantul EMA a ținut totuși să sublinieze că beneficiile acestui vaccin sunt mult mai mari decât riscurile.

ADVERTISING

”Raportul risc-beneficiu este în continuare în favoarea vaccinului”, a precizat Marco Cavaleri.

Cu toate acestea, reprezentantul EMA spune că trebuie văzut dacă acest raport se aplică la toate categoriile de vârstă.

”Femeile tinere, adesea afectate de aceste cazuri de tromboză, suferă mai puțin de efectul Covid. Prin urmare, va trebui să evaluăm raportul risc-beneficiu pentru ele.

Dar să nu uităm nici că până și femeile tinere ajung la Terapie Intensivă din cauza Covid. Prin urmare, va fi nevoie de o muncă foarte meticuloasă pentru a înțelege dacă raportul risc-beneficiu este în favoarea vaccinului pentru toate categoriile de vârstă”, a completat Cavaleri.

La finalul lunii martie, EMA a anunțat că experţii care investighează legăturile prezumtive între vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca şi cheagurile sangvine nu au găsit deocamdată niciun factor de risc specific, precum vârsta, genul şi istoricul medical, dar îşi vor continua analizele.

Experţi ai EMA urmează să se reunească, de marţi şi până vineri, pentru a finaliza evaluarea cazurilor de coagulare sangvină şi posibila lor legătură cu vaccinul AstraZeneca.

Se aşteaptă ca raportul de evaluare actualizată privind siguranţa vaccinului AstraZeneca să fie gata în următoarele zile.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇