Există un model românesc de făcut față pandemiei: fiecare pentru el

Există un model românesc de făcut față pandemiei: fiecare pentru el

Există un model românesc de făcut față pandemiei. Particularitatea e că de la un punct încolo s-a dezvoltat un clivaj profund între autoritatea de sănătate și omul de rând – fiecare pentru sine. Fiind fiecare pentru sine, paradoxal, oamenii au păstrat legăturile comunitare, spune dr. Gabriel Diaconu.

”Nebunia petrecută în ultimii doi ani a creat un fel de asediu la adresa liberei conștiințe a fiecăruia, și de o parte și de alta – a apologeților medicinei sau a apologeților conspirației (…) Oamenii, la modul propriu, s-au simțit asaltați de mitocănie, de prostie, de fudulia multora vizavi de ce știu ei mai bine decât medicii, sau autoritatea locală, sau autoritatea centrală. Am ajuns să le fie frică unor români de alți români”, spune medicul psihiatru Gabriel Diaconu în partea a doua a interviului acordat Spotmedia.ro, pe care v-o prezentăm în continuare:

gabriel-diaconu
Foto: Facebook / Gabriel Diaconu

”Să ne uităm un pic împrejur și un pic și la ce se întâmplă și în România.

ADVERTISING

Europa este încrâncenată. Pare că vaccinurile au trădat Europa prin aceea că noua tulpină este înalt transmisibilă și vaccinurile în uz nu scad transmisibilitatea. E un fenomen temporar. Măsurile pe care le iau statele caută să adreseze problema morbidității și a mortalității date de Covid, nu neapărat problema pandemică.

România este verde. Și eu cred că există un model românesc de făcut față pandemiei. Și s-ar părea că ne poziționează într-o zonă de surprinzătoare oportunitate.

Noi am și vaccinat (destul de mult), noi ne-am și îmbolnăvit (îndeosebi în ultimul val), noi ne-am și ferit.

La întâlnirea dintre toate variabilele astea constatăm că, pentru moment, cât privește tulpinile anterioare Omicron, virusul nu mai umblă prin comunitate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ascultă declarațiile complete:

Particularitatea e că de la un punct încolo s-a dezvoltat un clivaj profund între autoritatea de sănătate și omul de rând – Fiecare pentru sine. Asta nu se întâmplă mai pe nicăieri.

Fiind fiecare pentru sine, paradoxal, oamenii au păstrat legăturile comunitare.

Lipsa fermității a permis ca unii oameni să se simtă profund trădați în așteptările lor ca cetățeni ai acestui stat, trădați în așteptările lor despre civilizație.

Manfestările unora în acești doi ani au fost profund necivilizate, profund crizante, violente, interpersonale.

Oamenii, la modul propriu, s-au simțit asaltați de mitocănie, de prostie, de fudulia multora vizavi de ce știu ei mai bine decât medicii, sau autoritatea locală, sau autoritatea centrală.

ADVERTISING

Am ajuns să le fie frică unor români de alți români.

Frica de semeni este o fractură în contractul social dintre oameni. Și să ieși din chestia asta presupune să începi să ierți. Să începi să ierți este o chestiune care nu ține doar de viață și de moarte, așa cum ni s-a tot instilat în ultimii doi ani (”e pe viață și pe moarte”) este și o chestiune de spirit.

Fiecare om vrea să trăiască. Frica de semeni spune ”Eu nu vreau să mor din prostia altuia”.

Nimeni nu a stat să se uite la cifre – câți au murit din prostia altuia. Adevărul e că în pandemie majoritatea oamenilor au murit din prostia lor. Mă refer strict la contextul în care au luat boala și au făcut complicații.

Drept urmare, delirul cu autoizolarea este nejustificat.

Discutam la Sibiu, la conferință, despre cum o să arate momentul la care se termină pandemia și spuneam că ar trebui să iasă un om cu o trâmbiță și să anunțe: ”Lume, lume, pandemia s-a terminat!”

Și dacă sunt doar 10-15 cazuri pe zi vor fi unii pentru care sunt prea multe. Criteriile prin care se închide o pandemie, fie ele arbitrare sau nu, nu au fost explicate oamenilor.

Noi am deschis Cutia Pandorei când a început pandemia, dar nimănui n-am dat ingredientele sfârșitului pandemiei, care trebuie spus foarte clar și răspicat: NU ESTE ERADICAREA coronavirusului acesta.

E în legea firii că virusul evoluează, și nu înspre rău, cât înspre bine.

E în legea firii că medicina evoluează, și nu înspre rău, cât înspre bine.

De aia vin și îți spun și ție, și cu ocazia asta le spun și oamenilor, că sfârșitul este aproape, dar nu e cel la care se gândesc ei.

Adică nu ”Mai avem puțin și murim”, ci ”Mai avem puțin și trăim”.

Citește în zilele următoare pe spotmedia.ro răspunsurile detaliate date de dr Gabriel Diaconu la întrebarea ”Când și cum se va termina pandemia de Covid-19?”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇