Toni Greblă a dispus un control la banii AUR: Cum îi obține și cum cheltuie subvenția de la stat UPDATE

Toni Greblă a dispus un control la banii AUR: Cum îi obține și cum cheltuie subvenția de la stat <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Toni Greblă, şeful AEP, a dispus un control la AUR, după ce presa a relatat despre modul cum îşi obţine banii şi cum a cheltuit subvenţia de la stat.

„Controlul este în plină desfășurare, vor fi analizate documentele aflate la dosarul, la sediul AEP, și în raportul pe care îl vom întocmi îl vom face public pe site-ul instituției”, a declarat președintele Autorității Electorale Permanente, pentru G4Media.

Facem precizarea că Toni Greblă este susţinut în această funcţie de PSD (alături de care în Parlament a votat şi PNL).

ADVERTISING

AEP verifică legalitatea obținerii veniturilor și modalitatea în care partidele le cheltuiesc în acord cu prevederile legale, iar acolo unde veniturile au fost făcute din alte surse decât legale sau cheltuielile au vizat bunuri și servicii sau alte activități care nu sunt prevăzute în legea partidelor politice, poate confisca bunurile și aplica o sancțiune contravențională de până la 50.000 de lei.

AUR a primit de la stat 9,7 milioane de lei, în primele şase luni din acest an. EFOR a constatat că majoritatea partidelor au cheltuit aproape tot ce au primit în primele 6 luni de la stat sau chiar mai mult (din economii), cum este şi cazul AUR - 131%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tot EFOR a observat că AUR nu a cheltuit deloc bani pe presă şi propagandă.

În schimb, AUR a inițiat o caravană prin mai multe județe din țară, cu scopul de a oferi servicii medicale. Maşinile colantate cu sigla partidului au fost cumpărate din subvenția de la stat. Aici este cea mai mare cheltuială din primele şase luni din 2023 - s-au achiziționat autovehicule pentru caravană, în valoare de aproape 12 milioane de lei.

AUR a pornit în urmă cu două zile o campanie prin care donează 20.000 de ghiozdane complet utilate, înainte de începerea anului școlar.

ADVERTISING

Reacţia AUR: Nicio teamă

Prim-vicepreședinte AUR, Marius Lulea, susţine că nu are nicio temere privind controlul AEP.

„Controlul despre cum se cheltuiesc banii partidelor politice se face anual. (…) Avem cheltuieli asupra cărora s-au mai făcut controale, e o procedură normală. (…) Nu avem absolut nicio temere, deoarece fiecare cheltuială din subvenția publică avem scris de la AEP dacă putem să folosim banii pentru cheltuiala respectivă – achiziția de camioane, autoturisme, microbuze. Pentru fiecare achiziție majoră care depășește 20 – 30 mii de lei noi am întrebat AEP”, a spus Lulea, pentru Antena3.

Însă Lulea a explicat că există și cheltuieli făcute de liderul George Simion sau de alți parlamentari individual, care nu au legătură cu AUR ca entitate juridică.

„Să nu facem confuzie între ce înseamnă AUR și acțiunile pe care le desfășoară domnul George Simion care nu au legătură cu administrarea partidului politic. Dacă dorește să facă o acțiune care nu vizează structura partidului ca entitate financiară, nu are legătură cu AUR. Dacă un parlamentar a luat ghiozdane și a donat, nu are legătură cu AUR ca entitate financiară”, susţine prim-vicepreședintele AUR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇