Partidele au primit de la stat 25 de milioane de euro în jumătate de an, din care 12 milioane au ajuns la presă. Cine și cât a cheltuit - raport EFOR

Partidele au primit de la stat 25 de milioane de euro în jumătate de an, din care 12 milioane au ajuns la presă. Cine și cât a cheltuit - raport EFOR

Expert Forum a analizat evoluția subvențiilor alocate partidelor politice de către AEP în primele șase luni din 2023. Astfel, aflăm că partidele au căpătat în jumătate de an 125 de milioane lei și au cheltuit 118 milioane.

În acest an, partidele politice vor primi în total 258 de milioane de lei din bani publici, potrivit raportului EFOR privind Subvențiile pentru partidele politice în 2023.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituția care gestionează fondurile, a transferat în prima jumătate de an către:

  • PSD - 48,2 de milioane de lei
  • PNL - 40,8 de milioane lei
  • USR - 22 de milioane de lei
  • AUR - 9,7 milioane de lei.
  • PMP - 2,5 milioane lei
  • Pro România - 1,8 milioane lei.
ADVERTISING

Ultimele două sunt partide neparlamentare.

EFOR a constatat că majoritatea partidelor au cheltuit aproape tot ce au primit în primele 6 luni de la stat sau chiar mai mult (din economii).

PSD a cheltuit 85%, PNL 81%, USR - 104%, PMP - 132%, AUR - 131%, iar Pro România - 243%.

Din ce în ce mai mulţi bani pentru presă - 12 milioane de euro în 6 luni

Ca de obicei, cei mai mulți bani s-au dus către presă și propagandă (49% din total).

Vorbim despre contracte de aproape 58 de milioane de lei (vreo 12 milioane de euro). Aici se vede o creştere semnificativă, față de 24 milioane și 47 de milioane de lei în 2021 și 2022.

image-14

Apoi, urmează cheltuieli pentru bunuri mobile și imobile (10%), personal (9%), consultanță politică (7%) și activități cu caracter politic (5%).

image-12

EFOR a observat că AUR și Pro România nu au cheltuit deloc bani pe presă şi propagandă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În schimb, PSD și PNL au dat aproape 2/3 din sumele încasate de la stat pentru propagandă. Avem aici o creștere semnificativă și la USR (1/3 din bani).

image-13

Aşadar, în 6 luni, au cheltuit cu presa şi propaganda:

  • PSD - 27,4 milioane de lei
  • PNL - 22,4 milioane de lei
  • USR - 7,1 milioane de lei
  • PMP - 971.000 de lei

Din păcate, EFOR a constatat că transparența cheltuielilor pentru presă rămâne defectuoasă, iar proiectul propus în Parlament de PSD, care ar fi definit publicitatea politică, nu a fost aprobat în Senat.

USR - cele mai mari cheltuieli de personal

În ceea ce priveşte restul de cheltuieli, se remarcă USR care rămâne partidul care cheltuie cel mai mult pentru personal – 4,9 milioane comparativ cu 3,2 la PSD și 1,5 la PNL.

ADVERTISING

Cât despre AUR, a început să consume şi el bani din subvenții, cea mai mare cheltuială fiind aceea prin care s-au achiziționat autovehicule pentru caravana medicală, în valoare de aproape 12 milioane de lei.

Iar partidul lui Victor Ponta, Pro România, cheltuie sume mult mai mari decât a primit de la stat în primele șase luni din 2023 pentru cheltuieli cu avocați și executori.

Cine şi cum a intrat în campania electorală deja

EFOR a observat şi că unele partide au început campania electorală pentru 2024 destul de devreme.

Se remarcă aici AUR, care a făcut achiziții din bani publici, pentru activități cu un puternic caracter propagandistic.

AUR a inițiat o caravană prin mai multe județe din țară, cu scopul de a oferi servicii medicale. Maşinile colantate cu sigla partidului au fost cumpărate din subvenția de la stat.

În plus, tot AUR a anunțat public că a cumpărat 20 de microbuze pentru elevi, pentru a le dona comunităților.

"Nu cunoaștem la acest moment sursa finanțării acestei achiziții, însă dacă sunt fonduri publice, AUR nu poate dona aceste microbuze, întrucât ar fi contrar legislației în vigoare", precizează EFOR.

Și PSD a început o campanie electorală sub acoperire, prin meditații pentru elevi sau consultații oftalmologice, care au loc în sedii de partid sau în spații marcate cu sigla partidului. Însă acestea nu sunt finanțate din subvenția de stat, subliniază raportul.

*Toate graficele sunt realizate de Expert Forum, iar raportul complet îl puteţi regăsi AICI


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇