Bani pentru presă de la Guvern în pandemie. Curtea de Conturi a găsit nereguli, sute de mii de lei trebuie recuperați

Bani pentru presă de la Guvern în pandemie. Curtea de Conturi a găsit nereguli, sute de mii de lei trebuie recuperați

Banii dați de Guvernul Ludovic Orban pentru numeroase instituții de presă pentru campania de informare în legătură cu Covid-19 în primii ani ai pandemiei au fost catalogați de Curtea de Conturi drept „plăți nejustificate”.

În plină campanie pentru alegerile locale și parlamentare, peste 180 de milioane de lei s-au dus către anumite televiziuni și publicații direct de la Secretariatul General al Guvernului, pentru publicarea de spot-uri și informații prin care populația era încurajată să poarte mască de protecție și să respecte măsurile luate pentru a limita transmiterea virusului.

ADVERTISING

Curtea de Conturi a controlat în 2022 un eșantion de contracte și facturi și a concluzionat că peste o treime din sumă au fost plăți neeligibile, după cum se arată în procesul verbal de constatare obținut de G4Media.

„Efectuarea de plăți în condiții de neeligibilitate și de neconformitate cu clauzele contractuale și prevederile OUG nr. 63/2020 pentru organizarea și desfășurarea unor campanii de informare publică în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19”, e trecut în document la capitolul nereguli.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Valoarea estimativă a abaterii constatate o reprezintă suma de 695.319,47 lei reprezentând atât avansurile nejustificate în termen precum, cât și sumele identificate ca necuvenite urmare nerespectării prevederilor contractuale”, mai arată raportul.

Curtea de Conturi arată în procesul verbal menționat că ”s-a constatat că decontarea facturilor emise de furnizorii de servicii media a fost realizată fără a se asigura verificare concordanței dintre documentele justificative anexate facturilor și prevederile contractuale (durata de valabilitate a contractului/actului adițional, obiectul contractului, perioada de desfășurare a campanie de informare publica), ceea ce a condus ca plata contravalorii serviciilor respective să fi fost aprobată în baza documentației suport transmise de către ADR și fără a se verifica dacă serviciile facturate au fost efectiv prestate în termenii și condițiile contractuale.

ADVERTISING

Procedând astfel, au fost nelegal angajate, lichidate, ordonanțate și plătite cheltuieli, din fondurile alocate. S-a constatat faptul că, deși operațiunile prezentate la viză nu îndeplineau condițiile de legalitate, regularitate și destinație a creditelor bugetare pentru acordarea vizei de control financiar preventiv, acestea au fost avizate de către persoanele desemnate să exercite viza CFPP”.

Publicația citată mai scrie, de data aceasta pe surse, că angajații SGG care au semnat documentele sunt puși să acopere prejudiciul.

OUG 63/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii mai. Pagina de Media a făcut o trecere în revistă a celor care au fost beneficiarii acestui ajutor. Cei mai mulți bani s-au dus către Intact (Antena 1, Antena 3, Antena Stars, Radio Zu, Jurnalul Național), peste 14 milioane de lei, Kanal D - peste 7 milioane de lei, Pro Tv - peste 3 milioane de lei.

Au primit bani și Digi24, B1TV, Realitatea sau România Tv, Național FM sau Radio Guerrilla. În ce privește online-ul, cei mai mulți bani i-au primit ProSport, CanCan și Gândul, Evenimentul Zilei și Capital, dar și regăsim în listă și HotNews, alături de Adevărul, Știri pe surse, DC News sau Comisarul.ro și Fanatik.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇