Partidele din România care cumpără presa cu bani publici, criticate dur de o instituție europeană

Partidele din România care cumpără presa cu bani publici, criticate dur de o instituție europeană

Coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, instituție care reunește majoritatea statelor europene și care alege judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului, critică folosirea de către partidele din România a subvențiilor încasate de la bugetul de stat pentru promovarea în presă.

Partidele din România au primit în acest an o subvenție de peste 210 milioane de lei (42 de milioane de euro), din care au alocat sume consistente pentru presă prin contracte secrete.

Cele mai importante partide au cheltuit în primele cinci luni ale anului peste 38 de milioane de lei (7,68 milioane de euro) pentru promovarea în presă.

ADVERTISING

Suma s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit rapoartelor oficiale ale Autorității Electorale Permanente (AEP), citate de Europa Liberă.

Pe baza contractelor secrete de promovare, PNL și PSD își asigură non-combatul unei părți importante a presei. Site-urile și televiziunile care încasează banii nu abordează temele importante cu impact negativ pentru cele două partide aflate la guvernare.

Coraportorii APCE pentru monitorizarea periodică a obligațiilor României față de Consiliul Europei Edite Estrela (Portugalia, SOC) și Krista Baumane (Letonia, ALDE) au menționat subiectul cumpărării presei cu bani publici într-un comunicat de presă emis în urma vizitei la București din 4-5 iulie.

ADVERTISING

"Coraportorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la transparența insuficientă în ceea ce privește finanțarea mass-media, în special lipsa de informații privind conținutul sponsorizat. Aceștia au considerat deosebit de îngrijorător faptul că partidele politice ar folosi fondurile primite de la stat pentru a finanța diferite mijloace de informare în masă, fără a preciza sau a dezvălui natura exactă a serviciilor primite", se arată în comunicatul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

"Unii dintre interlocutorii noștri au vorbit despre 'cumpărarea tăcerii' și – dacă este adevărat – acest lucru reprezintă o amenințare reală la adresa pluralismului și a democrației", au notat coraportorii.

ADVERTISING

"Această lacună din legislația relevantă ar trebui remediată după modelul aplicat în timpul campaniilor electorale. Legislația aplicată în România în timpul campaniilor electorale impune cerințe de transparență deplină și reprezintă un bun exemplu de abordare a acestei preocupări", se mai arată în comunicat.

Reprezentanții APCE vor întocmi un raport și un proiect de rezoluție privind România care vor fi înaintate spre adoptare Comisiei de monitorizare la 14 septembrie 2022, în vederea organizării unei dezbateri în plen în sesiuniea din octombrie a APCE (10-14 octombrie 2022).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇