Partidele au cheltuit în doar șase luni 5 milioane de euro pentru propagandă și presă. PSD e campion, cu o sumă de 33 de ori mai mare ca USR-PLUS

Partidele au cheltuit în doar șase luni 5 milioane de euro pentru propagandă și presă. PSD e campion, cu o sumă de 33 de ori mai mare ca USR-PLUS

Principalele partide de pe scena politică românească au cheltuit peste 25 de milioane de lei, echivalentul a 5 milioane de euro, în prima jumătate a acestui an, doar pentru promovarea în presă.

Cel mai mult a cheltuit PSD – 15.232.051 de lei, în timp ce PNL a cheltuit 8.176.932 de lei și USR-PLUS 457.368 de lei, reiese din rapoartele oficiale ale Autorității Electorale Permanente, citate de Europa Liberă. Astfel, PSD a alocat de aproape două ori mai mulți bani decât PNL și de 33 de ori mai mulți bani decât USR-PLUS.

ADVERTISING

Banii sunt primiți de la stat prin subvenții. Suma totală pe care partidele o încasează anul acesta de la stat, un an fără alegeri, e de 30 de milioane de euro.

În primele 3 luni au primit aproape 10 milioane de euro și cifrele arată că sumele sunt mult mai mari decât nevoile, având în vedere că, în ciuda banilor dați pentru promovarea în presă, PSD tot a reușit să rămână în conturi cu 2 milioane de euro.

AUR a cheltuit foarte puțin din banii primiți de la stat, nu a dat niciun leu pe promovarea în presă și nici pentru achiziția de bunuri mobile și imobile.

ADVERTISING

Partidele nu sunt obligate să prezinte defalcat cum cheltuie banii, ci doar pe categorii, astfel că nu putem ști ce publicații și televiziuni au primit bani pentru promovare politică.

”Nu vedem niște rapoarte detaliate, care sunt contractele. Legislația nu obligă partidele să le facă transparente, pot cheltui pe ce vor. Dacă obligi o primărie să facă achiziție de carioci și agrafe, nu este ok ca un partid să arunce zeci de milioane sau să își cumpere mașini de lux”, a declarat pentru sursa citată Septimius Pârvu de la Expert Forum, referindu-se la faptul că din subvenții partidul lui Victor Ponta, Pro România, a cumpărat o mașină Tesla X de 133.000 de euro.

ADVERTISING

”Partidele mari vor strânge acești bani și o să ajungă cu zeci de milioane în 2024 când vor avea munți de bani cu care vor intra în campanie. Sumele sunt în prezent nejustificat de mari. E un cerc vicios, partidele își stabilesc sumele pe care și le acordă. Prea mulți bani, prea puțini bani pentru dezvoltarea partidelor, prea puțină transparență”, a mai spus Pârvu.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇