Cui folosește manipularea printr-un sondaj care arată că extremismul va câștiga în România

Cui folosește manipularea printr-un sondaj care arată că extremismul va câștiga în România

Cât de sigură și de durată este creșterea AUR și cine are nevoie ca pericolul extremismului în România să fie supradimensionat?

Să nu uităm că ultimul sondaj, cel care cotează AUR cu prima șansă în alegeri, adăugându-i-o și pe senatoarea Șoșoacă, o creștere de 4 procente a unui partid despre care nimeni nu știe nimic, S.O.S., este lansat într-un context de anxietate socială generalizată, din care autoritatea statului pare a se fi retras.

Partide
Sursa: INSOMAR

Adică în contextul fertil pentru teze și mesaje populist-extremiste, naționaliste, suveraniste, care să creeze percepția de cetate asediată, pentru salvarea căreia este nevoie de măsuri extreme.

ADVERTISING

Toate acestea apar în sondajul INSOMAR, a cărui metodologie este îndoielnică, doar că miza nu este științifică, ci persuasivă, dacă ne uităm la mixarea întrebărilor.  

Altfel spus, miza nu este aceea de a ne-o vinde pe Gabriela Firea pe primul loc în topul încrederii, lângă patriarhul Daniel și mai sus ca Marcel Ciolacu, nici aceea de a ne arăta un tablou politic de moment, în care AUR și Șoșoacă depășesc împreună 30 de procente, ci aceea de a exacerba terenul anxios-naționalist, în care răul vine din afara țării, și anume dinspre Uniunea Europeană.

Imediat după întrebările privind încrederea în anumite personalități și cea privind opțiunile de vot, urmează două întrebări calitative:

Prima: Există state UE care își păstrează suveranitatea?

suveranitate
Sursa: INSOMAR

A doua întrebare: Ce este mai important pentru dumneavoastră? este una cu două opțiuni prestabilite de răspuns: Deciziile UE sau Respectarea Constituției României. Cu alte cuvinte, deciziile UE sunt contrapuse prevederilor constituționale, subînțeleasă fiind adversitatea: Uniunea Europeană știrbește autoritatea Constituției, ascultăm de decizii luate în afara cadrului constituțional românesc, așadar străine.

Constitutia
Sursa: INSOMAR

Felul în care sunt dozate și mixate întrebările, asociat cu lipsa unor criterii metodologice care să dea seama despre cei intervievați, indică intenția de a impune mai degrabă teze/mesaje anti-europene pe agendă, folosindu-se de strategia cetății asediate.

În acest context, hiperbolizarea AUR plus Șoșoacă are dublă miză:

  • Trenul victoriei este opțiunea suveranistă, naționalistă și extremistă.

  • Capcana tușei prea grotești pentru bula care respinge din capul locului ideea că un partid submediocru ca AUR și un politician pro-rus nefrecventabil ca senatoarea Șoșoacă ar fi putut convinge 30% dintre români să lea votul.

Cui folosesc cele două efecte?

La prima vedere, câștigători ar putea fi AUR și Diana Șoșoacă, dar este greu de argumentat că aceștia ar fi ajuns singuri pe agendă. A devenit loc comun constatarea că AUR este mai degrabă o creație autohtonă, ultra-dimensionată de partidele mamut PSD și PNL, cu concursul președintelui Klaus Iohannis.  

Este mult mai plauzibil, așa cum atrăgea atenția și profesorul de științe politice Andrei Țăranu într-un intervi acordat Spotmedia, ca interesul cultivării unui teren suveranist să fie al unor facțiuni din PNL și PSD, fie cele apropiate de mișcarea protestantă americană, fie venite pe filiera unor mișcări ortodoxe dure, așa cum, de altfel, s-a văzut în prezența unui înalt prelat bisericesc la o întrunire a altei formațiuni de tip AUR/Șoșoacă, un partid republican fără istoric.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇