PNL, după ce CCR l-a lăsat pe Iordache la şefia Consiliului legislativ: A făcut din nou jocul politic al PSD

PNL, după ce CCR l-a lăsat pe Iordache la şefia Consiliului legislativ: A făcut din nou jocul politic al PSD

Liberalii au transmis, după ce Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL şi USR şi a stabilit că este constituţională numirea lui Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ, că „CCR a făcut, din nou, jocul politic al PSD”.

Curtea Constituţională (CCR) a făcut, din nou, jocul politic al PSD. CCR şi-a dat aprobarea pentru menţinerea lui Florin Iordache, autorul OUG 13, în fruntea Consiliului Legislativ. CCR a respins sesizarea depusă de PNL împotriva numirii deputatului PSD Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ.

PNL a prezentat, în sesizare, argumente solide referitoare la neconstituţionalitatea hotărârii prin care Parlamentul l-a numit pe Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ. Alegerea preşedintelui Consiliului Legislativ, în persoana lui Florin Iordache, s-a realizat prin încălcarea dispoziţiilor art.9 alin.2 din Legea nr.73/1993 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ.

ADVERTISING

Acest articol se află sub prezumţia de constituţionalitate şi dispune: „Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului(…)”.

În contextul în care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile (majoritatea parlamentarilor prezenţi), nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege - 234 de voturi (majoritatea parlamentarilor de pe liste), pentru ca acesta să fie numit preşedinte al Consiliului Legislativ”, au scris reprezentanții PNL pe Facebook.

ADVERTISING

Liberalii spun că după alegeri vor reforma CCR

Reprezentanții PNL mai spun că „Florin Iordache nu îndeplineşte condiţiile de bună reputaţie cerute de lege fiind iniţiatorul mai multor proiecte legislative, precum Ordonanţa 13, care au generat revoltă publică”.

ADVERTISING

Astfel, liberalii anunță că după alegerile parlamentare vor reforma Curtea Constituțională.

După alegerile din 6 decembrie, PNL va reforma CCR, astfel încât să nu mai fie posibile astfel de decizii cu caracter politic. Deputatul PNL Ovidiu Ioan Sitterli a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege care modifică legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Propunerea legislativă prevede că magistraţii CCR pot fi numiţi doar din rândul judecătorilor, iar candidaturile pot fi respinse dacă nu există avizul CSM sau dacă acesta este negativ”, conchide postarea.

Florin Iordache rămâne șeful Consiliului Legislativ

Florin Iordache rămâne președintele Consiliului Legislativ, după ce Curtea Constituțională a României a respins miercuri sesizările PNL și USR și a decis în unanimitate că numirea sa este constituțională.

”Curtea Constituțională a pronunțat, cu unanimitate de voturi, următoarele decizii: A respins, ca neîntemeiate, sesizările de neconstituționalitate a hotărârii Parlamentului României nr.29/2020 privind numirea domnului Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ, sesizări formulate de liderul Grupului Parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România din Camera Deputaților și, respectiv, liderul Grupului Parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților”, se arată într-un comunicat al CCR.

Curtea precizează că hotărârea Parlamentului a fost adoptată cu respectarea art.76 alin.(2) din Constituție și a practicii unitare în materie a Curții Constituționale, respectiv cu votul majorității parlamentarilor prezenți (simplă).

De asemenea, CCR a stabilit că ”nu are competența de a verifica îndeplinirea condiției subiective referitoare la buna reputație profesională, această competență exclusivă și discreționară revenind autorităţii publice care deţine competenţa de numire în funcţie.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇