12 prize si două demisii

12 prize si două demisii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Din punct de vedere politic, tragedia de la Piatra Neamț lovește în plin partidele tradiționale. Răspunderea nu este, desigur, egală – una este istorică, cealaltă este a prezentului.

PSD are o parte covârșitor mai mare de vină pentru toți anii în care sistemul sanitar a fost lăsat să băltească, în care spitalele nu au fost renovate, nu au fost aduse la standarde inclusiv ISU.

Chiar dacă Marcel Ciolacu a încercat o fățuire cu nume frecventabile și cu eliminarea dinaozaurilor extrem de toxici, PSD are o uriașă răspundere pentru baronii de tip Arsene și numirile lor toxice.

Dar nici PNL nu se poate declara lebadă. Pentru că atunci când ministrul Tătaru a avut ocazia să facă o numire la conducerea Spitalului Piatra Neamț, a ales tot un client politic, un antreprenor de pompe funebre.

ADVERTISING

Și, mai ales, pentru că nu a pregătit acest val al doilea, predictibil, astfel încât spitalele să nu se sufoce. Adică ceea ce a reprezentat principala grijă a țărilor occicentale care au învățat ce era de înțeles din primul val.

Și aici ajungem la marea problemă, pe care nu o spun eu, ci o spun medici, precum Elena Copaciu de la Alianță Medicilor sau Radu Țincu de la Spitalul Floreasca, o spun foști miniștri precum Vlad Voiculescu: ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamț se poate repeta cam peste tot.

De ce?

Așa cum se profilează cauzele nenorocirii, ele nu țin neapărat de chestiuni medicale, ci fizice. Și este vorba, pe de-o parte, despre specificul secțiilor ATI: mult oxigen și o mulțime de aparate alimentate la prize. Normativele spun că un pat ATI pentru pacienții critici are nevoie de 12 prize. Unul singur.

Pe de altă parte, supraaglomerarea secțiilor ATI. „În ultima perioadă s-a pus accentul pe creșterea capacității spitalelor fără să se țină seama și de capacitatea infrastructurii”, după cum spune dl Țincu. În saloanele groazei de la Piatra Neamț erau cate 8 pacienți. Ori 12 prize. Evident nu se poate.

Dar când tu stai cu șirul de pacienți care se sufocă la ușa secției ATI, când de la București guru Arafat se rățoiește și te amenință că trebuie primiti toți cumva, tu, șef de secție, tu, director de spital, tâmpit sau genial, ce poți să faci?

Este drama pe care o relatează șeful secției ATI de la Piatra Neamț.

Ești obligat să faci improvizații. Mai adaugi câteva paturi, cu aparatele aferente pentru care mai tragi niște prelungitoare, ajungi ca într-o priză dublă, din prelungitor în prelungitor să alimentezi cine știe câți comsumatori, care la rândul lor funcționează continuu.

Nu iți mai poți permite să asiguri mentenanța, nici măcar un ciclu de răcire a motoarelor, a prizelor, totul se încinge și până la urmă ia foc într-un balon de oxigen.

La asta se adaugă spitalele care nu îndeplinesc normele ISU nici în condiții normale. Sunt zeci de spitale mari în această situație, sunt județe care nu au niciun spital autorizat ISU. În București, 11 dintre cele 19 spitale ale Primăriei nu au aviz ISU. La 10 ani după incendiul de la Spitalul Giulești și 5 ani de la Colectiv.

Unele dintre ele nici măcar nu se pot adapta normelor decât dacă ar fi reconstruite. Ce faci cu ele în acest moment? Trimiți pacienții acasă? Ce faci ca director de spital, ca șef de secție într-un asemenea spital cu secția ATI plină de pacienți Covid? Îi dai afară, mergi pe sârmă?

Ministerul trimite controale. Și ce va rezolva?

Ceea ce nimeni nu pare să fi înțeles până acum este că nu secțiile cu pacienți Covid trebuie umflate până când fac, iată că și la propriu, bum!.

Se vorbește despre paturi ATI ca despre mobilier obișnuit, ignorând toată logistica pe care o prespune o asemenea “mobilă”, începând cu cele 12 prize.

Ar trebui extins numărul de paturi prin crearea rapidă de secții Covid în majoritatea spitalelor. Este probabil singura soluție de moment pentru a ridica măcar în parte suprasolicitarea.

Sigur că nu e simplu, că trebuie create rapid circuite în fiecare spital, sigur că este o rezistență a directorilor de spitale, dar altă soluție nu cred că există. Altfel, fiecare secție ATI nu va fi decât o bombă cu ceas.

Și mai cred că simbolic, politic, criza aceasta trebuie asumată cu două mari demisii. Una s-a produs și e a directorului spitalului de la Piatra Neamț. A doua ar trebui să fie a ministrului Tătaru, tocmai pentru că luni de zile nu a reușit să pregătească un val al doilea în care secțiile ATI să nu fie autentice bombe.

Da, dl Tătaru a moștenit un sistem, nu este vinovat pentru starea lui generală, e vinovat pentru că nu a găsit soluții pentru a diminua pericolul evident.

Poate că toți avem o doză de vinovăție, de un fel sau altul, după cum spune dl Tătaru, dar numai domnia sa este acum la putere. Dacă nu vrea o ia altfel, poate să se supună măcar unei celebre vorbe prezidențiale: ghinion! În orice caz unul cu mult mai mic decât al bolnavilor și medicilor secției ATI Covid din Piatra Neamț.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇