Florin Iordache a depus jurământul în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ de o săptămână, înainte ca CCR să tranșeze sesizările PNL și USR

Florin Iordache a depus jurământul în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ de o săptămână, înainte ca CCR să tranșeze sesizările PNL și USR

Florin Iordache a trimis o notificare către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor în care anunţă că lunea trecută a depus jurământul în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. El mai informează conducerea forului legislativ că în termen de 15 zile va opta pentru una din cele două funcţii deţinute, cea de preşedinte al Consiliului Legislativ, respectiv cea de deputat.

„Subsemnatul Florin Iordache vă aduc la cunoştinţă că începând cu data de 09.11.2020 am depus jurământul în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

Având în vedere cele menţionate mai sus, în conformitate cu prevederile art. 99 alin. (4) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, vă informez că în termen de 15 zile de la data prezentei voi opta pentru una din cele două funcţii deţinute, de preşedinte al Consiliului Legislativ, respectiv cea de deputat în Parlamentul României”, arată notificarea transmisă de Florin Iordache către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor. 

ADVERTISING

Cum a câștigat Iordache votul Parlamentului

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Votul a fost secret, cu buletine.

Au fost 185 de voturi „pentru” şi 43 de voturi „împotrivă” la Florin Iordache. Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR, a avut două voturi „pentru” şi 226 de voturi „împotrivă”, iar fostul judecător al CCR Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra”.

ADVERTISING

Pentru funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost votat George Edward Dircă, senator USR.

USR și PNL au sesizat CCR și magistrații nu s-au pronunțat încă

Curtea Constituţională a amânat, miercurea trecută, din nou pronunţarea, pentru 18 noiembrie, pe sesizările PNL şi USR privind numirea prin votul în plenul reunit al Parlamentului a lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

ADVERTISING

Judecătorii CCR au amânat pentru aceeaşi dată şi obiecţia formulată de USR privind numirea senatorului USR George Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului Legislativ.

Pe 22 octombrie, PNL a depus la Curtea Constituţională sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea hotărârii prin care Florin Iordache a fost numit la conducerea Consiliului Legislativ.

Liberalii afirmă că Iordache nu a întrunit numărul necesar de voturi, susţinând că acesta a obţinut 185 de voturi, necesarul fiind de 234, el trebuind votat de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi nu doar a celor prezenţi.

De asemenea, ei susţin că Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia legală referitoare la buna reputaţie profesională şi morală, prevăzută de Legea de funcţionare a Consiliului Legislativ.

Conform  Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, pot fi numite în funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ, preşedinte de secţie, şef de departament şi consilier persoane care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, pregătire juridică superioară, precum şi o bună reputaţie profesională şi morală. 

Pentru funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ şi preşedinte de secţie este necesară o vechime în activitatea juridică de cel puţin 15 ani, iar pentru funcţiile de şef sector şi şef departament, de cel puţin 8 ani. 

PNL invocă inclusiv definiţia cuvântului „reputaţie”, conform Dicţionarului Explicativ al limbii române, pentru a susţine că părerea publică despre Florin Iordache este în contradicţie cu ”bunul renume” sau cu buna părere publică favorabilă, ceea ce contravine prevederii legale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇