Dimineața de miercuri 21 octombrie a început cu o furtună. Coșmarurile liderilor politici, generate de valul de revoltă de pe rețelele sociale din cauza numirii lui Florin Iordache într-o funcție pe viață, s-au intensificat în zori când oamenii au cerut o explicație.
Ludovic Orban a anunțat că vinovatul principal pentru alegerea lui Iordache în poziția de președinte al Consiliului Legislativ este USR.
“PNL l-a avut candidat pe domnul Zegrean și toate voturile pe care le-a obținut sunt voturile Partidului Național Liberal. După cum arată și rezultatele, nu există altă posibilitate.
Dacă ne uităm la voturile lui Iordache și la voturile candidatului USR pentru poziția de vicepreședinte al Consiliului Legislativ, aceasta e concluzia care se poate trage”, a declarat președintele PNL Ludovic Orban.
USR îi răspunde lui Orban: Ideea că am fi votat cu Iordache e absurdă. O parte dintre cei din PNL au votat cu el, să nu ne mai ascundem după deget!
Dar matematica, deși pare mai complicată decât politica, e mult mai clară și mai greu de păcălit printr-un discurs de lider de partid.
O ședință de plen greu de organizat
Pentru a înțelege ce s-a întâmplat, la vot, e necesar să facem o excursie în interiorul Parlamentului în vreme de criză epidemică. Conform legii, pozițiile de conducere pentru Consiliul Legislativ, un organism tehnic care pune în acord textele legilor ce ies din Parlament cu prevederile constituționale, se votează într-o ședință comună a celor două camere, fiind obligatoriu un cvorum format din 50% plus unu de parlamentari.
Împreună, Senatul și Camera Deputaților numără 465 de membri. Era nevoie de prezența a cel puțin 233 de parlamentari pentru ca votul să se poată desfășura. Au fost prezenți 240.
Am vorbit cu deputatul Florin Roman și i-am propus să boicotăm ședința și să amânăm votul după alegeri
Cătălin Drulă, deputat USR
În condiții de pandemie, e foarte dificil să organizezi o ședință de plen. Parlamentarii lucrează în cea mai mare parte a timpului de acasă, votând electronic. Acum, legea cerea prezența fizică a acestora.
PNL și USR nu au căzut de acord cu privire la boicotarea ședinței comune a Parlamentului
Organizarea ședinței a fost anunțată de PSD de pe-o zi pe alta. Reprezentanții USR au acuzat că nu au reușit să pregătească o strategie pentru această ședință.
“Am vorbit cu deputatul Florin Roman și i-am propus să boicotăm ședința și să amânăm votul după alegeri ca un nou cvorum să voteze propunerile”, a declarat deputatul USR Cătălin Drulă pentru SpotMedia.ro, “domnul Roman a susținut că nu e nevoie pentru că la ședință vor veni 113 parlamentari liberali (adică toți - n.red.) și vor vota pentru Augustin Zegrean (propunerea PNL pentru Consiliul Legislativ - n.red.), iar Iordache nu are nicio șansă”, a declarat domnul Drulă.
Orban critică dur Curtea Constituțională: Trebuie eliminaţi politrucii de acolo! Replica șefului CCR
Contactat de SpotMedia.ro, deputatul PNL Florin Roman a susţinut că afirmația domnului Drulă “e o minciună” și că o astfel de discuție nu a avut loc.
La ședința comună au participat 36 de parlamentari liberali și 21 de parlamentari USR. Pe lângă ei au mai fost 5 de la UDMR, 4 reprezentanți ai minorităților, 2 de la PMP. PSD a avut 167 de parlamentari.
PSD nu avea nevoie de voturi de la PNL sau USR. Alta era neliniștea în partid
O observație importantă ar fi aceea că social-democrații aveau o majoritate zdrobitoare. Nu au solicitat niciun ajutor la alte partide pentru validarea lui Florin Iordache în poziția de președinte al Consiliului Legislativ.
Problema celor din PSD era cvorumul de ședință. Posibilitatea ca PNL și USR să se înțeleagă și să absenteze.
PSD nu avea cum să asigure de unul singur cvorumul de ședință. În acest moment, are un număr de 201 parlamentari. Chiar și cu ajutorul Pro România, 21 de parlamentari, nu ar fi atins cifra de 233 necesară. În condițiile de pandemie asociată cu un final de mandat în care a apărut demobilizarea celor care nu mai sunt pe viitoarele liste de candidați, ar fi fost practic imposibil să găsească aliați pentru realizarea cvorumului de ședință.
Pentru a-l asigura, PSD a dat la schimb Opoziției a doua funcție din Consiliul Legislativ, cea de vicepreședinte sau, mai exact, de președinte al secției de evidență oficială a legislației.
USR, o victorie fără glorie
Cei din USR susțin că senatorul George Edward Dircă, reprezentantul lor, a câștigat doar pentru că Augustin Zegrean, fost președinte CCR, a refuzat să candideze și pentru această poziție.
“Înțelegerea dintre PNL și PSD a fost ca Iordache să fie susținut să ajungă președinte, iar Zegrean să intre pe poziția de președinte al secției de evidență. Până la ora 12:00, domnul Zegrean era pe listă pentru ambele poziții, dar nu știu ce s-a întâmplat, se pare că n-a vorbit nimeni cu el, că acesta nu a acceptat cea de a doua poziție”, a declarat pentru SpotMedia.ro deputatul USR Cătălin Drulă.
Florin Roman, liderul deputaților liberali, susține însă că judecătorul Zegrean s-a retras în momentul în care a aflat că votul e concomitent, confirmând, într-un fel, ceea ce susține și reprezentantul USR - cum că fostul președinte al CCR a vizat exclusiv poziția pentru care a candidat Florin Iordache.
Domnul Zegrean, întrebat de SpotMedia.ro despre candidatura domniei sale și pentru poziția a doua, cea de președinte al secției de evidență, ne-a confirmat personal că: "Nu am candidat pentru președinte de secție. Nu m-a interesat acea poziție cum nu mă mai interesează nici cea de președinte".
Un vot în orb, controlat de PSD
Matematic, oricare grup politic se retrăgea din ședința de ieri, indiferent că era cel al PNL sau cel al USR, ar fi blocat ședința comună din cauza lipsei de cvorum.
Ce-ar fi spus lumea dacă nu am fi participat la vot și ar fi ieșit Iordache?
Cătălin Drulă, deputat USR
Însă reprezentanții USR susțin că nu au știut în niciun moment că există o astfel de posibilitate pentru că, în condiții de pandemie, votul nu s-a desfășurat în sala de plen, ci într-un loc special amenajat în care parlamentarii au venit pe rând și au votat, unul câte unul, într-un interval de trei ore.
“Noi am participat la ședință ca să-l votăm pe Augustin Zegrean. Dacă domnul Roman a promis că aduce 113 parlamentari, aveam o șansă. Ce-ar fi spus lumea dacă nu am fi participat la vot și ar fi ieșit Iordache? Ar fi spus că a ieșit din cauza noastră”, ne-a explicat deputatul USR Cătălin Drulă.
Slaba participare a liberalilor la ședință poate fi interpretată ca un ajutor mascat pentru PSD.
La ședința de ieri au fost prezenți 21 de parlamentari USR dintr-un total de 37 și un număr de 36 de parlamentari liberali dintr-un total de 113. Se poate observa că, în condițiile de epidemie și lipsă de motivație printre parlamentarii care nu se mai găsesc pe liste, cei de la USR s-au mobilizat mult mai bine decât cei de la PNL.
Această situație ridică un semn de întrebare față de ceea ce susțin liberalii cum că a existat o înțelegere între PSD și USR. Argumentul lor principal fiind acela că a doua poziție din Consiliul Legislativ a fost ocupată de George Edward Dircă, reprezentantul USR.
“Ar fi fost ciudat să nu nominalizăm un candidat. Dacă nu am fi făcut-o, am fi fost acuzați că nu încercăm să câștigăm acolo unde se poate face câte ceva”, a declarat Drulă. Cei din USR susțin că victoria lui Dircă e “întâmplătoare” și a fost determinată de retragerea lui Zegrean.
Florin Iordache a fost ministrul Justiției care a emis contestata ordonanță de urgență 13 din ianuarie 2017 care-l salva pe Liviu Dragnea de posibilitatea de a merge la închisoare în cazul unei noi condamnări în procesul “angajărilor fictive”.
Ordonanța respectivă a generat proteste masive de stradă și a dus la demisia lui Iordache, care s-a întors în Parlament și a condus “sinistra comisie” de modificare a Legilor Justiției, comisie care avea același scop de a-l salva pe Liviu Dragnea cercetat și judecat în dosare de corupție.
Unde a greșit USR
Faptul că Florin Iordache a fost ales pe viață președinte al unei instituții publice a șocat opinia publică. Reacția acesteia l-a descumpănit pe Ludovic Orban care a încercat să mute responsabilitatea pe umerii USR.
Chiar dacă reprezentanții acestei formațiuni politice n-au făcut nicio înțelegere cu PSD, se remarcă ușor că nu au avut o strategie cu privire la “alegerea” lui Iordache și nu au reușit să prevadă atacul PNL pe această temă.
În momentul în care au realizat că ar putea exista o înțelegere între PSD și PNL, conducerea USR nu a reacționat public, făcând-o mult mai târziu, abia după ce Ludovic Orban a declanșat atacul la adresa lor.
“Eroarea USR a fost că au nominalizat om la secția respectivă din Consiliul Legislativ, oferind PSD ocazia să ambaleze cu fundă pensionarea cu onoruri a lui Florin Iordache: poftim, luați produsul la pachet, 50% PSD, 50% USR. Aranjarea unui senator USR pe o sinecură nu merită tărăboiul și costul politic…”, a scris Sorin Ioniță, Expert Forum.