Orban critică dur Curtea Constituțională: Trebuie eliminaţi politrucii de acolo! Replica șefului CCR

Orban critică dur Curtea Constituțională: Trebuie eliminaţi politrucii de acolo! Replica șefului CCR
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seara, că s-au stabilit alegerile parlamentare pentru data de 6 decembrie, în baza prevederilor constituţionale şi în baza legislaţiei în vigoare. Orban a criticat deciziile Curţii Constituţionale şi a arătat că trebuie schimbată componenţa acesteia, pentru a elimina ”politrucii”.

”Din punctul meu de vedere, 6 decembrie este data constituţională şi legală. Noi am stabilit alegerile în data de 6 decembrie în baza prevederilor constituţionale şi în baza legislaţiei aflată în vigoare în momentul la care am stabilit data de 6 decembrie. Aduc aminte că mandatul actualului Parlament expiră pe data de 20 decembrie. A trebuit să respectăm prevederea constituţională care spune că preşedintele trebuie să convoace în maximum 20 de zile de la data alegerilor Parlamentul nou ales. Deci singura dată care era conformă cu prevederile legale era data de 6 decembrie. Prelungirea mnadatului actualului Parlament nu se poate face în orice condiţii”, a declarat Orban, la Digi24, joi seară. 

ADVERTISING

Motivare CCR: Alegerile parlamentare vor avea loc peste termen, în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului. Hotărârea Guvernului care stabilește data alegerilor îşi încetează de drept efectele

Orban a mai declarat că decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) este abracadabrantă şi că aceasta încalcă chiar Constituţia ţării.

”Daţi-mi voie să spun câteva cuvinte despre decizia Curţii Constituţionale care mi se pare abracadabrantă, mi se pare o încălcare flagrantă a Constituţiei de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituţiei. Aşa ceva, vă mărturisesc, trebuie schimbat ceva, nu se mai poate aşa. Trebuie schimbată componenţa Curţii Constituţionale, trebuie eliminaţi politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistraţi cu carieră serioasă în spate, nu oameni care au făcut politică şi sunt numiţi acolo ca să răspundă la comenzi politice.

ADVERTISING

Ca să nu spun că multe din deciziile alea vin împotriva intereselor fundamentale ale României. Vă dau numai decizia legată de lipsirea autorităţilor sanitare şi a Guvernului de orice mijloc de a opri răspândirea virusului care a provocat o creştere, cea mai spectaculoasă creştere a numărului de cazuri. În săptămâna de dinainte de decizie aveam 370 de cazuri în medie pe zi în săptămâna anterioară şi am sărit la în jur de 1.300 de cazuri la momentul la care s-a adoptat legea în perioada aia de 21 de zile în care a fost vid legislativ şi noi practic nu am putut să luăm nicio măsură, nici privitoare la persoanele diagnosticate pozitiv, nici privitoare la persoanele de contact pentru care se dispune carantinarea la domiciliu şi alte măsuri”, a declarat Orban.

”Nu pot să înţeleg o asemenea decizie”

Premierul a mai declarat că Parlamentul şi-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor în condiţiile în care parlamentarii nu răspund pentru votul lor în Parlament.

ADVERTISING

”Repet, eu nu pot să înţeleg o asemenea decizie, deci noi am atacat, noi, Guvernul, am atacat la CCR legea prin care Parlamentul, o majoritate parlamentară, şi-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor. Adică Parlamentul şi-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor. Vă dau un singur exemplu pe care l-am scris acolo: parlamentarii nu răspund pentru votul lor în Parlament şi pentru opiniile lor politice.

Ce se întâmplă dacă o majoritate parlamentară nu pune pe ordinea de zi proiectul de lege privitor la stabilirea datei alegerilor? Ce se întâmplă? Că nimeni nu răspunde, niciun parlamentar dintr-o majoritate, care e interesul unui parlamentar? Să prelungească mandatul cât mai mult, mai ales dacă nu va mai fi pe listă în alegerile parlamentare. Deci nu există niciun fel de responsabilitate pentru parlamentarii individuali care pot să împiedice organizarea de alegeri libere pentru alegerea celui mai important for reprezentativ în statul român”, a mai declarat Orban.

CCR a respins sesizarea lui Iohannis şi a Guvernului: Parlamentul stabilește data alegerilor legislative

”Judecătorii dau decizii care nu au nicio legătură cu Constituţia”

Primul ministru a adăugat că judecătorii CCR ”dau pe bandă rulantă decizii care nu au nicio legătură cu Constituţia României şi cu democraţia”.

„Noi am atacat şi Curtea de pronunţă pentru valabilitatea hotărârii de guvern care a fost luată în baza Constituţiei României, pe baza prevederilor constituţionale şi în baza legilor aflate în vigoare la momentul hotărârii de guvern. O asemenea inepţie  nu am văzut în viaţa mea.

De ce?  Că dă ordin Florin Iordache şi cu alţii, către Dorneanu şi către judecătorii care au fost numiţi politic, care dau pe bandă rulantă decizii care nu au nicio legătură cu Constituţia României şi cu democraţia? Păi majoritatea asta toxică, care este rezultatul alegerilor din 2016, cu Dragnea care povestea la tablă cum cresc toate, salarii, pensii, majoritatea asta toxică distrugea România. Se comportă ca un inamic intern. Noi nu mai avem nevoie de duşmani externi, că avem duşmani în ţară”, a mai precizat Orban.

Reacția șefului CCR

Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Valer Dorneanu, a declarat, ca reacție, că ”în nicio ţară din Europa prim-ministrul nu-şi permite să aibă un asemenea limbaj şi asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale”.

Valer Dorneanu a comentat, joi seară, într-o intervenţie la Antena 3, declaraţiile premierului referitoare la CCR, precizând că ”prim-ministrul are un altfel de pandemie împotriva CCR”.

”Ştiu că dânsul a urmat studii la TCM Braşov, nu ştiu dacă a făcut înalte studii care să justifice să ne califice pe noi, Curtea Constituţională, cum ne calififcă. Colegii mei sunt cu expertiză şi nu pot fi calificaţi în niciun chip politruci. Îmi pare rău că răspândeşte asemenea idei în saţiul public şi incită opinia publică”, a declarat Valer Doneanu.

El a adăugat că CCR, în opinia premierului, ”împarte cu Avocatul Poporului vina de a fi distrugătorii democraţiei”.

”În nicio ţară din Europa prim-ministrul nu-şi permite să aibă un asemenea limbaj şi asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale”, a mai declarat Valer Dorneanu.

Dorneanu l-a acuzat pe premier că ”incită opinia publică împotriva Curţii Constituţionale, care ea ar fi vinovată de răspândirea pandemiei”.

”Vreau să-i amintesc domnului prim-ministru că noi, instituţia Curţii Constituţionale, suntem una din cele mai importante instituţii  care apără statul de drept şi promovează principiile statului de drept.

Dorneanu susţine că îl cunoaşte de mulţi ani pe premierul Orban şi că are ”un pic de fereală şi de respect” să îi răspundă acestuia ”în aceiaşi termeni” pe care şeful Guvernului i-a folosit atunci când s-a referit la CCR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇