Florin Iordache e noul șef al Consiliului Legislativ, o funcţie crucială şi cu mandat pe viaţă - UPDATE

Florin Iordache e noul șef al Consiliului Legislativ, o funcţie crucială şi cu mandat pe viaţă - UPDATE

Deputatul PSD Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13, și-a depus, marți, candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ și a fost votat de Parlament, datorită majorității PSD.

Ședința de plen a fost programată la ora 16:00.

Pentru aceeași funcție și-au mai depus candidatura și Augustin Zegrean și Ionuț Duli Mazâlu.

UPDATE 18:24 - Florin Iordache a obținut 185 de voturi, iar Augustin Zegrean doar 41, relatează Digi24.

Au fost depuse candidaturi și pentru funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare din cadrul Consiliului Legislativ: George Edward Dircă, Augustin Zegrean și Ciochiu Andrei.

ADVERTISING

Deputatul USR Iulian Bulai a declarat marți dimineață că Florin Iordache nu trebuie să ajungă la conducerea Consiliului Legislativ, instituție care avizează fiecare proiect legislativ.

El a precizat că formațiunea sa va face tot ce este posibil și legal pentru a împiedica această propunere a PSD.

ADVERTISING

”Florin Iordache nu trebuie să ajungă la conducerea Consiliului Legislativ. Instituția care avizează fiecare proiect legislativ. Astăzi noi cei de la USR vom face tot ce este posibil și legal pentru a împiedica această propunere a PSD.

Iordache este autorul OUG 13 menit să legalizeze corupția și care a scos 600.000 se români în stradă. Florin Iordache reprezintă un pericol pentru Consiliul Legislativ. Ne-am opus acum 3 ani. Ne vom opune și acum”, a scris Iulian Bulai pe Facebook.

Șefia Consiliului Legislativ a fost declarată vacantă, după ce Dragoş Iliescu, fostul preşedinte al instituţiei, în vârstă de 77 de ani, s-a pensionat în urmă cu două săptămâni.

ADVERTISING

Funcția de președinte al Consiliului Legislativ este pe viață. El este numit prin votul senatorilor şi deputaţilor, nu are o limită de mandat şi nu există nicio procedură prin care să poată fi revocat.

Astfel, Dragoş Iliescu a stat în fruntea instituției 25 de ani.

Consiliul Legislativ avizează toate legile depuse la Parlament

Consiliul Legislativ este o instituție foarte importantă. Analizează și avizează toate proiectele de legi, propunerile legislative şi proiectele de ordonanţe, de ordonanţe de urgenţă şi de hotărâri ale Guvernului, în vederea supunerii lor spre legiferare sau adoptare, după caz.

Totodată, analizează şi avizează, la cererea preşedintelui comisiei parlamentare sesizate în fond, amendamentele supuse dezbaterii comisiei şi proiectele de legi sau propunerile legislative primite de comisie după adoptarea lor de către una dintre Camerele Parlamentului.

Consiliul Legislativ ţine și evidenţa oficială a legislaţiei României şi furnizează informaţia necesară pentru desfăşurarea procesului legislativ.

De asemenea, stabileşte forma republicabilă a Constituţiei, modificată şi completată, după aprobarea prin referendum a legii de revizuire a acesteia.

Instituția mai examinează şi avizează, în condiţiile legii, forma republicabilă a legilor, ordonanţelor şi hotărârilor Guvernului, care au suferit intervenţii legislative şi pentru care s-a dispus republicarea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇