Uniți cu cine? A rămas doar furia

Uniți cu cine? A rămas doar furia

Politicienii de azi au ocazia să țină discursuri sforăitoare pe 24 Ianuarie sau pe 1 Decembrie pentru că, în alte epoci, câțiva lideri luminați au avut viziune și un proiect de țară, pe care au reușit să le atingă exploatând inteligent circumstanțe internaționale favorabile. Erau autentici patrioți, cu educație solidă în sens larg și cu respect pentru țară și misiunea lor.

Cei care țin astăzi discursurile sforăitoare reprezintă cea mai ineptă clasă politică din istoria României (poate cu excepția comunismului). Și când spun asta, mă refer la 99.9% dintre politicienii români, de la putere și din opoziție, inclusiv la președinte.

ADVERTISING

Niciunul nu are niciun dram de viziune, niciun proiect real pentru România, doar țâfne și vanități. Nici când circumstanțele le sunt puse pe tavă nu sunt în stare să atingă un obiectiv important precum Schengen. Până și Bulgaria va adera înaintea noastră la euro și nu aș exclude deloc ca și la Schengen.

Cei mai mulți au o educație precară, chiar raportat la nivelul liceului, cu bacalaureat luat la senectute și licențe obținute prin cine știe ce bombe „academice”. Despre doctorate nici nu mai vorbesc.

Fără substanță și conținut, sunt doar forme găunoase și țanțoșe, aparențe care se fac țăndări la impactul cu realitatea, mai ales când ea este presantă ca acum, în criza. Și efectul este că fiecare act normativ are nevoie de încă șapte care să corecteze corectura. Că toate ocaziile trec pe lângă noi ca rapidul printr-o haltă, în timp ce șeful de peron analfabet doarme.

Întotdeauna au existat și asemenea figuri caricaturale, Caragiale nu a inventat nimic. Dar niciodată în clasa politică, Putere și Opoziție, nu au fost numai asemenea inepți.

De la ei nu e nimic de așteptat și oamenii simt asta. Nu că nu ar vrea să livreze. Sigur că ar vrea să fie inteligenți și pricepuți ca să fie votați entuziast. Dar nu pot. Pentru că nu îi duce capul. Pentru că nu au școli înalte și pe bune, pentru nu s-au ridicat politic prin dovezi de vrednicie, ci pe învârteli, demagogie, trădări și minciună nerușinată.

Și pentru că nu mai au așteptare pozitivă, oamenilor nu le rămâne decât furia și frustrarea. E simplu să dai vina pe AUR și George Simion, parte și el din clasa politică fix așa cum e ea, pentru huiduielile și fluierăturile de la Iași. Dacă era doar atât, nu mă îndoiesc că altă parte din public ar fi aplaudat liderii de pe scenă. Dar nu s-a auzit niciun susținător.

E liniștitor să spunem că Simion și AUR nu au potențial să depășească un anumit nivel electoral. Nu există nicio garanție că pe culoarul imens al frustrării generalizate nu vor mai apărea și alții, mai charismatici, mai inteligenți, mai frecventabili.

După cum noi nici măcar nu știm care e scorul real al AUR. Ne bazăm pe ceea ce ne arată sondajele, un scor și așa imens pentru un partid fără ideologie, fără proiect, antieuropean, suveranist și cu manifestări primitive. Tocmai pentru că este așa, sunt convinsă că mulți se rușinează să spună că furia și dezamăgirea lor rezonează cu mesajul AUR.

Și când spun asta mă bazez pe discuții private și pe oroarea de a constata câți oameni, altfel extrem de rezonabili, rezonează cu mesaje de tip AUR împinse la foc continuu pe rețele sociale și pe whatsapp. Combinații de minciuni sfruntate grevate pe adevăruri palpabile, ele răspund sentimentului de abandon și lipsei de orizont politic al celor mai mulți dintre români.

La vot, în spatele secretului votului vom număra, la fel ca în 2020, efectul acestei frustrări acumulate majoritar tăcută.

Confruntați cu reacția publică, politicienii se arată dezamăgiți că ea a apărut tocmai în ziua Unirii, când ar trebui să ne amintim că unitatea este calea spre succes.

Uniți cu cine? Cu dr. Bode plagiatorul, cu Virgil Popescu - definiția incompetenței, cu Adrian Câciu care crede că 90% dintre antreprenori sunt babuini, cu Gabriela Firea, care toacă bani publici în propriile campanii de imagine?

Cu Klaus Iohannis? Președintele nu a avut nici măcar bunul simț al unei interacțiuni cu prostimea care l-a votat. Din turnul de fildeș al unui monarh ratat, într-un mediu complet sterilizat de SPP, dl Iohannis ne-a transmis fantezia că este un Cuza educator de neam. El, care este pe cale să gireze o lege a educației strict în avantajul industriei meditațiilor, care l-a și îmbogățit potrivit propriilor declarații, o lege inechitabilă care distruge ce e bine și perpetuează ce e rău.

Cu ei să fie unit poporul? Cu ei poate rămâne unită doar o minoritate încă dornică să fie mințită și să se autoamăgească. Restul acumulează frustrare și furie pe care nu se știe cine o va culege.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇