Ciolacu și Ciucă trag la căruța Gabrielei Firea. Încă un jaf din bani publici

Ciolacu și Ciucă trag la căruța Gabrielei Firea. Încă un jaf din bani publici

Că dl Ciolacu e înhămat la campania electorală pentru Primăria Capitalei, devreme începută, a dnei Firea nu e greu de înțeles. De remarcat însă că și premierul Ciucă trage la aceeași căruță plină cu bani publici risipiți.

Pentru că lansarea cu surle și trâmbițe a Progamului național de fertilizare în vitro nu este nimic mai mult decât o risipă electorală, dispusă și girată din inima Palatului Victoria, într-un an cu imensă presiune pe buget.

A nu se înțelege că un asemenea program nu ar fi necesar. Este necesar. Și programe similare există deja în 13 țări europene. Doar că acele programe sunt elaborate și derulate împreună cu autorități medicale, astfel încât să fie nu cât mai populare și electorale, ci cât mai bine țintite pe rezultat medical, deci eficiente.

Programul dnei Firea, în schimb, este conceput ca o mită electorală care să ajungă la cât mai mulți, indiferent de eficiența folosirii banilor publici.

ADVERTISING

În programul lansat de trioul electoral Ciucă- Firea-Ciolacu nu există niciun element medical precis. Este al ministerelor Familiei și Muncii, deci două ministere sociale.

Ce prevede el? Zece mii de cupluri în 2023 și 2.500 anul acesta, între 20 și 45 de ani, cu diagnostic de infertilitate, asigurate medical, pot beneficia de 3 proceduri de fertilizare în vitro, indiferent de starea de sănătate, de anumite coordonate medicale, indiferent de venituri, fără nicio limită a numărului de ani sau încercări eșuate sau reușite.

Din start, dacă e program medical, de ce nu e în parteneriat cu Ministerul Sănătății și nu conține condiții medicale ferme? Dacă e program social, de ce nu prevede condiții sociale, de tipul limitei de venituri a celor eligibili?

Pe principiul explicit enunțat „primul venit - primul servit”, un cuplu de milionari iute de mână la înscriere poate lua locul unor oameni cu venituri modeste, care chiar nu își pot permite procedura. Sau un cuplu cu risc maxim de eșec medical poate lua locul unui cuplu cu șanse foarte mari de a avea o procedură de succes.

Dosarul medical al solicitanților nu este evaluat medical de nimeni. Nu există niciun organism medical implicat în procedura eminamente medicală.

Cum conduc alte țări asemenea programe? De exemplu:

Norvegia - doar cupluri căsătorite și doar trei încercări în total;

Suedia și Polonia - doar cupluri căsătorite, maximum 40 de ani, 3 încercări;

Germania - maximum 39 de ani femeia, 49 de ani bărbatul, cel mult 3 încercări;

Belgia - 42 de ani, 6 încercări.

Nu există nicio țară care să finanțeze un număr nelimitat de încercări și niciuna, cu excepția Cehiei, care să accepte vârstă mai mare de 43 de ani a pacientei. Cele mai multe impun și evaluări medicale specifice.

Studiile de specialitate recomandă ca eligibile să fie femeile între 24 și 42 de ani. Peste 43 de ani, șansa de succes este de numai 3%, iar rata maximă de succes este până la 35 de ani.

Iar atunci când folosești bani publici, scopul este să-i investești cu o șansă de succes cât mai mare.

România a mai avut un asemenea program, în 2011, derulat prin Casa de Sănătate. Dar el prevedea o serie de condiții stricte și pentru clinicile medicale, și pentru paciente.

Dacă programul dnei Firea cere doar ca unitatea medicală să fie acreditată de Agenția Națională de Transplant, pentru transplant de celule reproductive și bancă celule reproductive, programul din 2011 prevedea și acte doveditoare ale pregătirii specialiştilor în domeniul embriologiei umane şi ale realizării în ultimul an a minimum 50 de proceduri FIV/ET.

Era destinat femeilor cu vârstă între 24 și 40 de ani, cupluri fără alți copii, asigurate medical de cel puțin 2 ani, fără datorii la stat. Dosarul medical era analizat de către o Comisie de specialitate numită prin ordin de ministru.

Apoi, este extrem de interesantă evoluția prețului/procedură. Dna Firea a început prin a oferi în luna mai 4.000 de euro/procedură și a ajuns la 15.000 de lei (3.000 de euro)/procedură,  fără a exista vreo explicație privind modul în care a fost calculată fiecare dintre aceste sume.

La momentul lansării primei forme a programului, în mai, i-am trimis dnei Firea, prin consiliera domniei sale, o serie de întrebări, între care:

  • care e fost modul de calcul pentru suma decontată
  • numele specialiștilor în ginecologie împreună cu care a fost realizat programul
  • dacă a fost consultată comisia de specialitate din Ministerul Sănătății
  • care este documentarea medicală pentru un număr nelimitat de proceduri și pentru ridicarea vârstei eligibile la 45 de ani.

Nu am primit niciun răspuns.

Programul este gândit ca o stimulare a creșterii demografice. Criza prin care trece România din acest punct de vedere este imensă. Dar are dna Firea date științifice că ea este efectul unor probleme generalizate de fertilitate?

Pentru că studiile arată mai degrabă că românii nu fac copii din cauza insecurității sociale, a infrastructurii preșcolare și școlare subdezvoltată, din cauza  lipsei de predictibilitate economică. Iar tipul acesta de program, în mod paradoxal, face parte din tipologia care agravează cauzele reale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇