Cum vor să readucă la viață oamenii de știință o specie aproape dispărută

Cum vor să readucă la viață oamenii de știință o specie aproape dispărută

Oamenii de știință sunt la un pas de a crea embrioni artificiali de rinocer, într-o încercare de a salva o specie aproape dispărută, care mai numără în prezent doar două femele.

Masculul din specia nordică și albă de rinocer a murit în 2018. Azi mai sunt în viață doar două femele, Fatu și Najin. Din fericire, cercetătorii au înghețat din sperma masculului, dar asta nu înseamnă că automat vor obține pui.

Întâi de toate, e nevoie de ovule, iar oamenii de știință încearcă să le obțină din celule normale, manipulate pentru a se reîntoarce la stadiul de celule stem.

ADVERTISING

S-a încercat deja acest lucru, dar pentru că au fost folosite celule prea evoluate, în final celulele stem au murit, relatează IFL Science, care citează un raport publicat de jurnalul științific Scientific Reports.

O a doua încercare de a aduce celulele mature la stadiul de celule stem a fost încununată cu succes, după ce oamenii de știință de la BioRescue au introdus o genă care previne moartea celulelor și au folosit ADN străin, un prim pas în reînvierea speciei.

Acum, însă, în loc de ADN-ul străin, vor să folosească virusuri ARN, acesta fiind și stadiul cercetărilor.

ADVERTISING

O variantă ar fi și ca embrionul obținut să fie purtat de mame surogat, femele rinocer alb din sud, care să ducă sarcina la termen. Indiferent care metodă va funcționa, va fi punctul de pornire pentru mii de specii dispărute, spun ei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇