Statele Unite cer Rusiei să se retragă rapid din Kazahstan (Video)

Statele Unite cer Rusiei să se retragă rapid din Kazahstan (Video)

Statele Unite au solicitat Rusiei să îşi retragă rapid forţele trimise în Kazahstan la cererea preşedintelui Kasîm-Jomart Tokaev, după revoltele violente izbucnite recent.

Washingtonul salută revenirea la calm în acest stat din Asia Centrală zdruncinat săptămâna trecută de violenţe fără precedent de la obţinerea independenţei în 1991, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citat de AFP.

"Salutăm şi anunţul preşedintelui Tokaev, care a spus că forţele de menţinere a păcii ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) şi-au încheiat misiunea", a adăugat Price, referindu-se la cei aproximativ 2.000 de soldaţi, în mare parte ruşi, care au răspuns apelului preşedintelui Kazahstanului.

WATCH LIVE: State Dept. spokesperson Ned Price and Undersecretary Victoria Nuland hold news briefing

"Atât timp cât forţele OTSC nu s-au retras, vom continua să le cerem (…) să respecte drepturile omului şi să îşi respecte angajamentul de a se retrage rapid din Kazahstan, aşa cum a fost solicitat de guvernul kazah", a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, în cadrul unui briefing de presă.

ADVERTISING

Preşedintele Tokaev a anunţat că retragerea contingentului OTSC va începe peste două zile, că va fi graduală şi nu va dura mai mult de zece zile. Însă ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a indicat că retragerea va avea loc după ce situaţia va fi "total stabilizată" şi "prin decizia" autorităţilor kazahe.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a deranjat Moscova săptămâna trecută, când a declarat că, "odată ce ruşii sunt în casă, este foarte greu câteodată să îi faci să plece".

Preşedintele Kazahstanului, care este sprijinit de Rusia, a calificat drept o tentativă de lovitură de stat revoltele soldate cu zeci de morţi, sute de răniţi şi arestarea a aproximativ 10.000 de persoane.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇