Regimul din Kazahstan spune că a arestat peste 5.000 de oameni, iar sute de magazine, bănci şi maşini de poliţie au fost distruse de proteste (Video)

Regimul din Kazahstan spune că a arestat peste 5.000 de oameni, iar sute de magazine, bănci şi maşini de poliţie au fost distruse de proteste (Video)

Peste 5.000 de persoane au fost arestate în întregul Kazahstan în timpul protestelor violente care au avut loc în ultimele zile în această ţară din Asia centrală, a anunţat duminică dimineaţa Ministerul de Interne de la Nur-Sultan.

Autorităţile judiciare au început anchete pentru diverse delicte, a menţionat sursa citată dpa.

În comentarii făcute la postul local Khabar24, ministrul de Interne Erlan Turgumbaev a declarat că peste 100 de centre comerciale, clădiri de bănci şi circa 400 de vehicule – în principal maşini de poliţie – au fost distruse.

În paralel cu răspunsul dur la adresa protestatarilor, autorităţile încearcă să reimpună o oarecare normalitate, notează dpa.

Kazakhstan security forces kill dozens of protesters as Russia sends in troops

Ministerul Comerţului a anunţat că a fost asigurată aprovizionarea cu alimentele de bază în regiunile izolate, iar Ministerul Energiei a transmis că gazul lichefiat şi combustibilul încep să fie furnizate.

Cel mai mare val de proteste din Kazahstan a fost declanşat de furia populaţiei faţă de creşterea semnificativă a preţurilor la combustibil, dar s-a transformat într-o revoltă mai amplă împotriva guvernului autoritar, aminteşte dpa.

Violence in Kazakhstan after Russia sends troops

Kazahstan, fostă republică sovietică ce se învecinează cu Rusia şi China, este o ţară bogată în ţiţei şi gaze naturale cu o populaţie de peste 18 milioane de locuitori.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇