Vladimir Putin reprimă și revolta din Kazahstan. Liderul rus, prins în menghina exploziilor sociale

Scumpirea combustibilului a provocat proteste violente în Almatî, cel mai mare oraș din Kazahstan. Kremlinul a trimis 2.500 de militari și armament pentru a stopa furia nemulțumiților. În timp ce Putin se concentra pe Ucraina, o nouă criză amenință stabilitatea regimului său autoritar.
Vladimir Putin reprimă și revolta din Kazahstan. Liderul rus, prins în menghina exploziilor sociale
  • 26 de civili au fost împușcați de militarii trimiși să înăbușe revolta.
  • Kazahstan are cele mai mari rezerve de uraniu din lume.
  • Pentru prima dată de la înființare, CSTO, organizația militară a fostelor republici sovietice, trimite trupe militare într-o țară membră.
  • 748 de reprezentanți ai forțelor de ordine au fost răniți, iar 18 ofițeri și-au pierdut viața.

Dinu Patriciu s-a așezat la masa ovală a editorilor. Era palid, avea cearcăne, dar își păstra o anume detașare de zumzetul din jur, făcut de zeci de redactori și reporteri care lucrau la o nouă ediție a ziarului.

Venise fără un scop anume, probabil din plictiseală, așa că destul de greu ne-am găsit, doi-trei jurnaliști, timp să-i ținem companie proprietarului miliardar al cotidianului “Adevărul”.

Ne-a povestit despre viziunea lui în care urma să facă un grup media integrat cu print, online și televiziune, iar în jurul redacției din Pipera urma să construiască apartamente, iar noi, angajații, urma să locuim chiar acolo, aproape de job. 

Nu prea l-am luat în serios. Jurnaliștii sunt “experți” în promisiunile și visele fără acoperire povestite de politicieni și puternicii zilei atunci când au ocazia.

DINU PATRICIU - RAFINARIE - ROMPETROL - PETROMIDIA
Dinu Patriciu, un miliardar român care a făcut afaceri profitabile cu regimul din Kazahstan. Omul de afaceri a murit în anul 2014 – Foto: Hepta.ro / Mediafax

Era primăvara lui 2009 și de mai bine de un an, Dinu Patriciu devenise miliardar. Vânduse pachetul majoritar de acțiuni de la Rompetrol către KazMunaiGas, o companie de stat din Kazahstan, pentru 1,6 miliarde de euro.

ADVERTISING

În urma acestei operațiuni, o firmă deținută de un regim autoritar devenea principalul investitor străin de la acea vreme din România.

Nazarbayev a predat puterea, dar a păstrat-o

Kazahstan era o dictatură condusă de Nursultan Nazarbayev, care a preluat puterea în 1991, odată cu declararea independenței, după prăbușirea Uniunii Sovietice, și a deținut-o până în 2019, când demisionează în urma unor proteste masive.

Sursa: Postare Twitter

În ultimii doi ani, noul regim a încercat să reformeze țara, să nu mai îngrădească exprimarea liberă, să dea posibilitatea de asociere, dar primii pași spre democratizare au fost complicați și timizi într-o țară din Asia Centrală, cu 19 milioane de locuitori și o suprafață mai mare ca a Germaniei, Franței, Italiei și Spaniei la un loc.

Nazarbayev și asociații săi controlează încă multe instituții ale țării, acesta fiind liderul principalului partid politic din Kazahstan. Deși nu mai e formal la putere, a rămas cel mai influent om politic din țară, un aliat de nădejde a lui Vladimir Putin.

Dinu Patriciu a murit cinci ani mai târziu într-un spital din Londra, lăsând în urma sa o situație financiară complicată și un număr de teorii conspiraționiste legate de dispariția sa. De planurile lui s-a ales praful, dar compania KazMunaiGas a rămas în România, iar revoltele sângeroase de acum au fost declanșate de dublarea prețului la GPL (Gaz Petrolier Lichid) de la o zi la alta, ceea ce a dus la proteste violente.

Putin, singur în biserică

“Am 30 de ani și nu vreau să mai trăiesc încă 30 ca sclav”, a mărturisit un protestatar din Almatî, oraș din sudul țării, locul unde a izbucnit revolta, citat de cotidianul britanic “The Times”.

La 4.000 de kilometri depărtare, în Moscova, Vladimir Putin a asistat la o slujbă religioasă cu ocazia sărbătoririi Crăciunului, pe stil vechi.

Russia Putin Orthodox Christmas
În timp ce protestatarii erau vânați de trupele trimise de Kremlin, Putin se ruga singur într-o biserică din Moscova - Foto: Hepta.ro

Singur în biserică, înconjurat de icoane și lumânări arzând, își face semnul crucii cu evlavie, în timp ce din fundal se aude vocea preotului care slujește.

Aceste imagini oficiale difuzate de Kremlin arată un lider singur, rece, departe de oameni și de problemele lor în timp ce trupele de intervenție speciale trimise de Kremlin ucid oameni pe străzile orașelor din Kazahstan.

Până acum, 26 de protestatari au fost împușcați de militari, fiind numiți “criminali înarmați”. 

748 de reprezentanți ai forțelor de ordine au fost răniți, iar 18 ofițeri și-au pierdut viața, conform datelor prezentate de oficialii din Astana, capitala țării.

Teama de revolte generează represiune violentă

Pentru Vladimir Putin, Kazahstanul este ca un cufăr plin cu aur. Întinsul teritoriu are importante rezerve de petrol și gaze, dar și cele mai importante rezerve de uraniu din întreaga lume.

Controlul politic exercitat de Moscova asupra Astanei are o dimensiune strategică din perspectiva resurselor, dar și în ce privește stabilitatea regimului autoritar al lui Vladimir Putin.

Sursa: Twitter

Cea mai mare teamă a dictatorului rus e cea de revolte populare care se pot extinde și îi pot amenința poziția.

“Dacă așa ceva se poate întâmpla în Kazahstan, se poate întâmpla și în Rusia”, a spus profesorul Scott Horton, Universitatea Columbia, USA, citat de New York Times. 

Pandemia a creat o explozie a prețurilor la petrol și gaze, afectând puternic întreaga lume, dar nimeni nu se aștepta ca un mare producător cum e Kazahstanul să aibă astfel de probleme. Corupția și competiția între companii occidentale și liderii politici locali au provocat o criză pe piața internă.

Pentru prima dată de la înființarea din 1992, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) a trimis 2.500 de militari să intervină într-un stat membru.

CSTO este o alianță militară între foste republici sovietice care au semnat o înțelegere în scopuri de securitate.

Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Azerbaidjan, Belarus și Georgia sunt cele nouă state membre. 

Mulțumiri președintelui Putin

Președintele Kasîm-Jomart Tokaev, cel care a chemat trupele străine să intervină în țara cuprinsă de revolte, a anunțat că “…ordinea constituţională a fost în mare parte restabilită în toate regiunile, însă teroriştii folosesc încă arme, provocând pagube proprietăţilor civile. Operaţiunea anti-teroristă va continua până la distrugerea totală a militanţilor”.

Kazahstan era percepută în lume ca o țară coruptă, dar care are resurse din care o parte le-a investit pentru modernizarea țării. Autoritățile găzduiesc un mare premiu de Formula 1, finanțează echipe de ciclism, dar și o campanie globală de promovare a țării.

Kazakhstan declares state of emergency as protests
Violențele din Alamatî, cel mai mare oraș al țării, s-au oprit pentru moment, dar protestele continuă în diferite zone din țară - Foto: Hepta.ro

În realitate, Kazahstan e controlată de o clasă politică extrem de coruptă, iar între elita conducătoare și oameni e o prăpastie. Polarizarea socială se află la cote alarmante, iar asta a provocat explozia de violență.

“Îi mulţumesc în special preşedintelui rus Vladimir Putin. El a răspuns foarte rapid, şi mai ales în mod amical, apelului meu”, a declarat Kasîm-Jomart Tokaev, citat de Agerpres. 

Ca și în Belarus, intervenția forțelor de ordine și sprijinul Kremlinului au înăbușit protestele, dar nimeni nu știe până când. În mod cert, populația e nemulțumită, iar faptul că președintele țării spune că mai există grupuri de protestatari violenți arată că situația e departe de a se calma.

Viziunea politică a lui Vladimir Putin de a reface gloria Uniunii Sovietice de dinainte de prăbușirea Zidului Berlinului e tot mai greu de susținut.

Represiunea și îngrădirea libertății de exprimare sunt arme cu care orice tip de opoziție e ținută sub control atât în Rusia cât și în Belarus. Acum, liniștitul Kazahstan se alătură unei zone întinse de instabilitate socială care ține din Asia Centrală până în estul Europei.

Misiunea lui Vladimir Putin devine extrem de complicată, iar singurătatea lui tot mai vizibilă.

InfoKazahstanVersiune

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇