Rusia a anunţat joi că se va consulta cu Kazahstanul şi cu ceilalţi aliaţi ai săi asupra unor posibile măsuri suplimentare pentru sprijinirea „operaţiunii antiteroriste” în desfăşurare în Kazahstan şi pentru deblocarea infrastructurilor critice ale acestei ţări unde continuă revoltele, transmite Reuters.
„Vedem ultimele evenimente petrecute în această ţară prietenă drept o tentativă inspirată din exterior de a submina securitatea şi integritatea statului prin forţă, folosind formaţiuni armate organizate şi instruite”, semnalează într-o declaraţie Ministerul de Externe rus.
Moscova a trimis deja paraşutişti în Kazahstan, în cadrul unei forţe comune de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), la solicitarea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev. Secretariatul OTSC a transmis joi că unităţile avansate ale paraşutiştilor ruşi „au început executarea misiunii încredinţate”.
MAE rus mai menţionează în declaraţia sa că menţine contacte strânse atât cu autorităţile de la Nur-Sultan cât şi cu ceilalţi aliaţi din OTSC pentru coordonarea „paşilor efectivi” în susţinerea armatei kazahe, care desfăşoară o „operaţiune antiteroristă” împotriva participanţilor la aceste revolte.
Manifestaţiile au început pe 2 ianuarie în oraşele Zhanaozen şi Aktau, după creşterea preţului gazelor lichefiate, principalul combustibil auto folosit în Kazahstan, apoi s-au extins marţi şi miercuri în alte oraşe şi au degenerat în violenţe cu acte de vandalism, ocuparea unor instituţii administrative, ale mass-media şi aeroportului din Almatî, controlul asupra acestuia din urmă fiind între timp recăpătat de autorităţi. Internetul este tăiat în întreaga ţară, iar amploarea violenţelor este imposibil de verificat.
Poliţia kazahă a anunţat joi arestarea a circa 2.000 de persoane pe străzile din Almatî, după ce mai devreme anunţase „eliminarea” a zeci de protestatari. De partea forţelor de ordine sunt până în prezent 13 morţi, doi poliţiştii fiind găsiţi decapitaţi.
Situaţia este în continuare tensionată, cel puţin la Almatî, unde numeroase persoane înarmate continuă să atace magazine, relatează agenţia TASS. „Instigatorii tulburărilor s-au concentrat acum în piaţa centrală (din Almatî), dar deocamdată în centru nu sunt forţe de ordine”, consemnează corespondentul acestei agenţii.
Potrivit Reuters, vehicule militare au fost văzute îndreptându-se către piaţa centrală a oraşului şi acolo se aud focuri de armă.
Preşedintele Tokaev a anunţat joi că a dispus crearea unui grup de investigaţie, care să determine cauzele revoltelor şi să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi, mai transmite TASS.
Pe de altă parte, compania kazahă Kazatomprom, cel mai mare producător de uraniu pe plan mondial, a anunţat că activitatea sa nu este afectată de revolte.