Revoluție sângeroasă în Kazahstan, cu zeci de morți și sute de răniți. Regimul acuză o acțiune teroristă străină, Putin trimite ”trupe de menținere a păcii” (Video)

Revoluție sângeroasă în Kazahstan, cu zeci de morți și sute de răniți. Regimul acuză o acțiune teroristă străină, Putin trimite ”trupe de menținere a păcii” (Video)

Situația în Kazahstan devine tot mai critică, după ce forțele armate au ucis zeci de protestatari în Almaty.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Poliției, protestatarii ar fi încercat să forțeze intrarea în secții și în urma violențelor ar fi fost uciși 8 polițiști, astfel că s-a răspuns în forță, potrivit BBC.

Situația e departe de a se calma, având în vedere că Rusia a anunțat că trimite, la cererea președintelui kazah, ”trupe de menținere a păcii”, pentru a stabiliza țara. Kazahstanul este membru al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alături de Rusia, Belarus, Tajikistan, Kârgâztan și Armenia.

ADVERTISING

Protestele au început duminică, când Guvernul a anunțat că dublează prețul gazului petrolier lichefiat (GPL), folosit de majoritatea cetățenilor pentru alimentarea mașinilor. Mișcarea s-a extins rapid în multe orașe și oamenii au ieșit cu miile în stradă strigându-și și nemulțumirile adunate la adresa politicienilor.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a declarat stare de urgență națională, acuzând că, de fapt, protestele sunt organizate de ”grupări teroriste străine”. Mișcarea președintelui nu a calmat spiritele, ci a pus gaz pe foc, până când s-a ajuns la violențele cu bilanț tragic de astăzi.

Astfel de proteste nu sunt ceva obișnuit în Kazahstan, ba chiar sunt ilegale dacă organizatorii lor nu prezintă în prealabil o notificare.

ADVERTISING

Tokayev este al doilea președinte de când fosta republică sovietică și-a declarat independența în 1991. De altfel, alegerea sa în 2019 a fost contestată de OCSE, pe motiv că au fost încălcate toate standardele democratice.

Furia oamenilor a părut îndreptată mai degrabă către predecesorul lui Tokayev, Nursultan Nazarbayev, care de când a făcut pasul în spate din rolul de președinte a rămas, totuși, în fruntea forțelor armate. El a fost demis miercuri în încercarea de a potoli masele, ba chiar întregul guvern și-a dat demisia.

ADVERTISING

Protestele însă nu s-au oprit. În Almaty, poliția le-a cerut oamenilor să stea în case, pentru că o ”operațiune antiteroristă” este în desfășurare. Totodată, a anunțat că ”zeci de atacatori au fost eliminați”, dar că alții au reușit să fure arme din secțiile de poliție.

Bilanțul protestelor arată în jur de 1.000 de răniți, dintre care 400 au fost spitalizați și 62 sunt în stare gravă. Este însă greu să știm care este situația cu adevărat, pentru că regimul autoritar lui Tokayev a restricționat Internetul în țară.

Pe rețelele sociale au reușit însă să fie încărcate videouri în care se vede cum protestatarii au luat cu asalt biroul primarului din Almaty. Din clădire iese fum negru și se aud pe fundal focuri de arme.

O situație similară a fost raportată și pe principalul aeroport din Kazahstan. În orașul vestic Aktobe Poliția a folosit tunuri cu apă împotriva protestatarilor.

Din alte părți ale țării însă vin informații conform cărora forțele armate ar fi trecut de partea protestatarilor.

UE a făcut apel la soluționarea pașnică a situației. România s-a alăturat apelului și a anunțat că e în contact cu cei aproximativ 100 de români pe care i-a identificat în Kazahstan, în principal specialiști și experți angajați de companii private.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇