Guvernul din Kazahstan și-a dat demisia, după două zile de proteste violente cauzate de creșterea prețului la carburanți (Video)

Guvernul din Kazahstan și-a dat demisia, după două zile de proteste violente cauzate de creșterea prețului la carburanți (Video)

Guvernul din Kazahstan și-a dat demisia, iar președintele Kassym-Jomart Tokayev a acceptat-o, după ce o creștere a prețului combustibilului a dus la proteste violente la care aproape 100 de polițiști au fost răniți.

Poliția a folosit gaze lacrimogene, marți seara, pentru a alunga sutele de protestatari adunați în piața centrală din Almaty, cel mai mare oraș din țară. Manifestațiile s-au reluat miercuri, scrie Reuters.

Protestele au zguduit imaginea fostei republici sovietice ca țară stabilă din punct de vedere politic, imagine folosită pentru a atrage investiții străine de sute de miliarde de dolari în industriile sale petroliere și metalurgice de-a lungul a trei decenii de independență.

Adresându-se membrilor interimari ai Guvernului, Tokayev le-a cerut să reintroducă controlul prețurilor pentru GPL, benzină, motorină și alte bunuri de consum “importante pentru societate”.

ADVERTISING

De asemenea, el a ordonat Guvernului să elaboreze o lege a falimentului personal și să ia în considerare înghețarea prețurilor la utilități și subvenționarea plăților chiriei pentru familiile sărace.

El a spus că situația se îmbunătățește în orașele afectate de proteste, după ce a fost declarată starea de urgență, care include restricții de circulație.

Pe lângă înlocuirea premierului, Tokayev a numit și un nou prim-adjunct al șefului Comitetului pentru Securitate Națională, Nursultan Nazarbayev.

ADVERTISING

Nazarbayev, în vârstă de 81 de ani, a condus țara timp de aproape 30 de ani, înainte de a demisiona brusc în 2019 și de a-l susține pe Tokayev ca succesor.

Nazarbayev, care are puteri mari în calitate de președinte al Comitetului pentru Securitate Națională, nu a comentat violențele din această săptămână.

Protestele au început, duminică, în provincia Mangistau, producătoare de petrol, după dublarea prețului la gazul petrolier lichefiat, un combustibil popular pentru mașini.

Tokayev a declarat starea de urgență în Almaty și Mangistau și a acuzat că în spatele protestelor violente se află atât cetățeni ai țării, cât și străini.

ADVERTISING

Ministerul de Interne a precizat că mai multe clădiri guvernamentale au fost atacate în orașele Shymkent și Taraz, iar 95 de polițiști au fost răniți în confruntări. Peste 200 de persoane au fost reținute.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇