Revolta din Kazahstan pare să fi fost înăbuşită, după intervenţia Rusiei. Oficial, 26 de "criminali înarmaţi au fost lichidaţi" şi 3.000 arestaţi

Revolta din Kazahstan pare să fi fost înăbuşită, după intervenţia Rusiei. Oficial,  26 de "criminali înarmaţi au fost lichidaţi" şi 3.000 arestaţi

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev susţine că ordinea constituţională a fost „în linii mari restabilită” în această ţară din Asia Centrală, după mai multe zile de proteste fără precedent.

„Forţele de ordine lucrează din greu. Ordinea constituţională a fost în linii mari restabilită în toate regiunile”, a declarat preşedintele Kazahstanului, vineri, într-un comunicat preluat de Reuters şi AFP.

„Autorităţile locale au situaţia sub control. Însă teroriştii continuă să folosească arme şi să distrugă proprietatea cetăţenilor. De aceea, operaţiunile contrateroriste trebuie continuate până la lichidarea totală a militanţilor”, a adăugat el.

Într-un comunicat separat, Ministerul Afacerilor Interne kazah a anunţat că 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi” şi peste 3.000 dintre ei au fost arestaţi. De asemenea, potrivit ministerului, 18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor.

Cea mai mare ţară din Asia Centrală este zguduită de proteste care au izbucnit duminică în vestul teritoriului, după o creştere a preţului gazelor şi s-au extins în capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale.

La solicitarea guvernului kazah, Moscova a trimis militari ca parte a desfăşurării unei „forţe colective de menţinere a păcii” a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei.

Statele Unite au avertizat, joi, trupele ruse, care au fost desfăşurate în Kazahstan pentru a sprijini puterea care se confruntă cu revolte, împotriva oricărei încălcări a drepturilor omului sau a oricărei încercări de „preluare a controlului” asupra instituţiilor ţării.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇