Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a anunțat, într-un discurs televizat, că a ordonat trupelor de securitate ”să tragă fără avertisment” în protestatari.
Președintele a respins orice dialog cu cetățenii nemulțumiți, considerându-i bandiți și teroriști.
”Ce fel de discuții putem să avem cu criminali. Ne-am confruntat cu bandiți înarmați bine pregătiți, din țară și din străinătate. Mai exact, cu teroriști. Deci trebuie să-i distrugem și asta se va întâmpla curând”, a spus președintele Kazahstanului, potrivit BBC.
Focuri de armă au fost auzite și în cursul dimineții de vineri în Almatî, epicentrul protestelor antiguvernamentale, ce au izbucnit la sfârșitul săptămânii trecute după ce autoritățile din această țară autoritară au dublat prețul gazului petrolier lichefiat (GPL), folosit de majoritatea cetățenilor pentru alimentarea mașinilor.
Tokayev a spus că în Almatî ”20.000 de bandiți” au atacat forțele de ordine.
Într-un comunicat anterior, Ministerul de Interne anunțase că ”26 de criminali înarmați” au fost uciși, dar și 18 polițiști, și mii de oameni arestați.
Kazahstanul a cerut ajutorul Rusiei pentru înăbușirea protestelor și 2.500 de soldați au fost trimiși să ”restabilească pacea”. În adresa sa, Tokayev i-a mulțumit lui Vladimir Putin pentru ajutor.
Kazahstanul are graniță cu Rusia la nord și cu China la est. Fosta republică sovietică, de mărimea Europei de Vest, este bogată în resurse minerale. Aici se află 3% din rezervele globale de petrol, dar și depozite importante de gaz și cărbune.
După izbucnirea protestelor, guvernul a demisonat și chiar a promis că pentru șase luni va menține prețurile la nivelul anterior, dar nu a fost de ajuns pentru a stinge scânteia revoluției, așa că a recurs la forță letală.
Magnitudinea bilanțului protestelor din ultimele zile nu poate fi cunoscută cu exactitate, având doar cifrele oficiale. Autoritățile au restricționat accesul la Internet și sunt publicate imagini și date care susțin firul narativ prezentat de regimul autoritar.