După înăbușirea protestelor din Kazahstan, încep să cadă primele capete (Video)

După înăbușirea protestelor din Kazahstan, încep să cadă primele capete (Video)

Autorităţile din Kazahstan l-au reţinut pe Karim Massimov, fostul şef al comitetului de securitate naţională, şi pe alţi câţiva oficiali, sub suspiciunea de trădare, a anunţat sâmbătă comitetul de securitate, fără a oferi mai multe detalii.

”La 6 ianuarie anul acesta, Comitetul pentru Securitate Naţională (KNB) a lansat o anchetă preliminară pentru înaltă trădare”, se arată într-un comunicat al KNB.

”'În aceeaşi zi, fostul şef al KNB, K. K. Massimov, suspectat de comiterea acestei infracţiuni, a fost arestat şi plasat într-un centru de detenţie preventivă împreună cu alte persoane'', continuă comunicatul, citat de AFP și Reuters.

Aliat apropiat al fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev, Karim Kajymkanuli Massimov, fost prim-ministru, a fost demis din funcţia de şef al KNB săptămâna aceasta, după revoltele provocate de creşterea preţului la gaze.

Președintele Kazahstanului promite distrugerea bandiților de la proteste

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a promis o înăbușire fără compromis a protestelor din țară, dând mână liberă forțelor de ordine să folosească arme letale fără avertizare împotriva protestatarilor pe care i-a numit ”bandiți și teroriști”.

ADVERTISING

Vineri, liniștea s-a așternut asupra orașului Almatî, cel mai mare oraș din țară și centrul violențelor recente. Unii cetățeni au început să se aventureze pe străzi pentru prima dată în ultimele zile. Aici au găsit magazine distruse, vitrine sparte și multe mașini arse, într-o imagine completată de o ceață groasă care învăluie orașul, relatează The Guardian.

Poliția s-a întors pe străzile centrale pentru prima dată de la ciocnirile violente cu protestatarii din apropierea clădirilor guvernului. Armata a înconjurat și a sigilat perimetrul în care au avut loc confruntările.

Ministrul de interne spune că 26 de protestatari și 18 polițiști au fost uciși în ciocniri. Martorii spun, însă, că numărul victimelor ar putea fi mult mai mare.

Per total, 3.800 de oameni au fost reținuți, potrivit datelor oferite de ministru.

Într-o intervenție televizată, vineri, Tokayev a declarat că el personal a dat ordinul ca forțele de ordine să folosească armele letale zilele trecute și a dat vina pe ”presa liberă” că a alimentat neliniștea în țară.

”De afară vin îndemnuri pentru o negociere și o rezolvare amiabilă. Ce idioțenie. Ce fel de negocieri poți avea cu criminalii?

ADVERTISING

Ne confruntăm cu bandiți înarmați și bine pregătiți, atât din țară cât și din afară.

Bandiți și teroriști, care ar trebui distruși. Iar asta se va întâmpla în curând”, a afirmat acesta.

Promițând că înăbușirea va continua, Tokayev a spus că a creat un grup din mai multe agenții guvernamentale pentru a-i găsi pe protestatarii violenți.

El susține că ”toată lumea a auzit îndemnurile sale pașnice” și pare că îi cataloghează pe toți participanții la proteste drept ”bandiți”.

”20.000 de bandiți au fost implicați doar în ciocnirile din Almatî”, a afirmat el.

Afirmațiile sale sugerează că urmează o ”vânătoare” de protestatari.

Proteste înăbușite violent la Almatî

Protestele au luat o turnură violentă săptămâna aceasta, din cauza creșterii prețului la combustibili pe fondul unor nemulțumiri care trenează de mult timp cu privire la situația economică și politică a țării. Protestele pașnice s-au transformat în manifestări violente, miercuri, pe măsură ce protestatarii avansau spre clădirile instituțiilor guvernului.

Kazakhstan: What's behind the unrest and is a revolution brewing?

Kazakhstan is engulfed in the worst street protests since the country gained independence three decades ago with government buildings set ablaze and dozens of protesters killed.Authorities confirmed on Thursday that "dozens" of protesters have been killed and that more than 1,000 had been injured in clashes with police.Why are people angry? What's behind the unrest and is a revolution brewing? Read more --> https://bit.ly/3G6u3z3

Publicată de Euronews English pe Sâmbătă, 8 ianuarie 2022

Președintele a acceptat demisia guvernului și a acceptat să plafoneze prețul la combustibili, dar, în același timp, a ordonat înăbușirea protestelor.

ADVERTISING

Aeroportul din Almatî este închis și funcționează doar pentru zboruri militare cel puțin până duminică și este păzit de ”forțele păcii” trimise de Rusia și alte națiuni membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO).

Kazakhstan Protests
Foto: Hepta.ro

În condițiile în care au existat puține informații de încredere și tot ai multe zvonuri, a existat o confuzie generalizată cu privire la evenimentele care au avut loc în ultimele zile. Mulți spuneau că protestatarii, inițial pașnici, ar fi fost subminați de grupuri bine organizate de huligani, mai ales miercuri, când poliția pare că ar fi lăsat obiective-cheie din oraș neprotejate.

Jurnalistul Ardak Bukeeva, originar din Almatî, spune că a vorbit cu câțiva oameni care susțin că au fost împușcați în timp ce stăteau liniștiți în Piața Republicii din Almatî, joi după amiaza.

Vineri, un angajat al unui spital din oraș i-ar fi spus că ”foarte multe victime” cu plăgi prin împușcare s-ar fi prezentat la spital.

La nivel oficial, însă, spitalele nu au oferit nicio informație cu privire la numărul de oameni tratați din aceste cauze.

Fără semnal la telefon sau internet

Închiderea surselor de comunicare în masă, alături de o cădere a sistemului bancar în țară au provocat probleme în încercarea oamenilor de a lua legătura cu rudele sau de a-și procura mâncare, în condițiile în care magazinele s-au închis, cardurile nu au mai funcționat și, în general, strada a devenit un loc periculos.

Kazakhstan declares state of emergency as protests
Foto: Hepta.ro

Un grup de pe Telegram s-a oferit să-i ajute pe oameni să ia legătura cu rudele. Fondatorul său spune că a primit peste 2.000 de cereri, inclusiv de la kazahii din afara țării, cei care nu și-au mai găsit rudele, dar și din partea doctorilor care încercau să dea de rudele unui polițist aflat la terapie intensivă.

Internetul și serviciul de telefonie mobilă a început să revină, ușor, ușor, vineri, deși în Almatî semnalul apărea doar sporadic.

În declarația sa, Tokayev a mulțumit Rusiei că a trimis trupe și a ținut să precizeze că acestea nu au luat parte la violențe. Ministrul rus al apărării a afirmat că ”forțele de menținere a păcii” păzesc acum principalele obiective din țară.

Potrivit ministrului rus, 75 de avioane au fost folosite pentru a transporta trupe și echipamente în Kazahstan. Per total, 2.500 de oameni au fost dislocați pentru această cauză, anunță alianța regională.

Laude din Rusia și China, avertizări dinspre SUA

Kremlinul a declarat, vineri, că președintele rus Vladimir Putin a discutat situația din Kazahstan cu Tokayev la telefon, de câteva ori.

Președintele chinez, Xi Jinping, l-a lăudat pe Tokayev pentru modul ”decisiv în care a luat măsuri în momentele critice pentru a calma situația”.

Între timp, lipsa de reacție din vest reprezintă o recunoaștere tacită că evenimentele din Kazahstan au fost trecute cu vederea, într-un moment în care toată atenția diplomatică este concentrată asupra incursiunilor Rusiei în Ucraina.

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat, vineri, că decizia Kazahstanului va îngreuna diminuarea influenței ruse în țară, după ce rușii au fost chemați în ajutor.

”Una din lecțiile pe care istoria recentă ni le-a dat este că, odată ce rușii intră la tine în casă, uneori este foarte dificil să-i mai faci să plece”, a afirmat Blinken.

Tokayev a insistat că protestele au fost ”susținute din afară” și a folosit asta ca pretext să ceară ajutorul CTO, un pretext adesea folost de liderii autocratici din regiune când a venit vorba despre mișcări de porotest. Și, totuși, nu a adus încă nicio dovadă că protestele ar fi fost, într-adevăr, sprijinite din exterior.

Unii analiști sugerează că, dincolo de protestele de stradă, ar putea exista o luptă în spatele cortinei între diferite facțiuni ale elitei țării.

Nursultan Nazarbayev, primul președinte al țării care a ajuns la putere odată cu proclamarea independenței republicii în 1991 până în 2019 și cel care i-a predat puterea lui Tokayev ca succesor al său, nu a mai fost văzut în public încă de la Revelion.

Mare parte din frustrarea din ultima săptămână s-a îndreptat împotriva sa și există zvonuri care spun că fostul președinte chiar ar fi fugit din țară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇