Protestele au fost înăbușite în Kazahstan, dar blocajul informativ continuă, oamenii nu au acces la internet și nu pot plăti cu cardul, așa că se așază la cozi interminabile, la bănci și supermarketuri.
Din cauza întreruperilor la reţeaua de internet şi a problemelor cu telefonia mobilă, kazahii nu pot comunica cu rudele din alte zone din ţară.
„Fiica mea s-a dus la Almatî (capitala economică a ţării – n.r.) acum două zile, dar nu se poate întoarce. Se află la periferia oraşului cu bunicul ei, nu se mişcă de acolo. Nu putem face nimic”, mai spune Zara.
O altă locuitoare din Nur-Sultan, Svetlana, a scris pe Facebook că nu a reuşit să scoată bani de la ATM-urile din cartierul ei, pentru că sunt toate goale.
„Şi la supermarketuri toate rafturile sunt goale. Nu mai e nici pâine, nici lapte, nici cartofi. Până şi băuturile alcoolice s-au terminat, mai există doar bere fără alcool”, a comentat ea.
Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a promis o înăbușire fără compromis a protestelor din țară și a dat mână liberă forțelor de ordine să folosească arme letale fără avertizare împotriva protestatarilor pe care i-a numit ”bandiți și teroriști”.
Amintim că protestele au luat o turnură violentă săptămâna aceasta, din cauza creșterii prețului la combustibili pe fondul unor nemulțumiri care trenează de mult timp cu privire la situația economică și politică a țării.
Unii analiști sugerează că, dincolo de protestele de stradă, ar putea exista o luptă în spatele cortinei între diferite facțiuni ale elitei țării.
Nursultan Nazarbayev, primul președinte al țării care a ajuns la putere odată cu proclamarea independenței republicii în 1991 până în 2019 și cel care i-a predat puterea lui Tokayev ca succesor al său, nu a mai fost văzut în public încă de la Revelion.
Mare parte din frustrarea din ultima săptămână s-a îndreptat împotriva sa și există zvonuri care spun că fostul președinte chiar ar fi fugit din țară.